Fugleparadis truet af jægere - ornitologer kæmper nu for fredning af naturområde

Tempelkrog Nord er blevet et fuglemekka, efter jorden blev udlagt til vådområde. Sidenhen har staten solgt grunden, og kort tid efter gik jagten ind. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hundredevis af vinger basker henover himlen, mens ornitolog Allan Nielsen nærstuderer dem i sin kikkert. Han har længe brugt naturområdet Tempelkrog Nord ved Vipperød til at komme helt tæt på fuglene. 

- Der er en del måger herude, og fugleflokken derovre er viber. 

De mange fugle lander på den store sø. Ornitologerne har fundet frem til, at der findes omtrent 165 forskellige fuglearter i området, herunder den sjældne isfugl og havørnen. Derfor gjorde det ondt på Allan Nielsen, da han for nogle uger siden fik øje på de nyopstillede skydeskjul. 

- Jeg tæller mindst seks skydeskjul, siger han.

quote Det er en forstyrrelse for alle fuglene, når der bliver skudt

Allan Nielsen, ornitolog

Rundt om skydeskjulene er der også blevet fundet tomme patronhylstre fra jagtdriften. 

- Det er en forstyrrelse for alle fuglene, når der bliver skudt. Det er ikke kun dem, der falder for jægernes hagl, siger Allan Nielsen.

Samfundet har betalt 14 millioner kroner

Tempelkrog Nord blev for et par år tilbage lavet til et såkaldt vådområde. Formålet var at binde kvælstoffer fra landbrugets omkringliggende marker, så stofferne ikke behøvede at ende i Isefjorden. Landbrugsstyrelsen købte jorden af de tidligere lodsejere, og sammen med EU har samfundet brugt mere end 14 millioner kroner på at oversvømme området. 

Formanden i lokalafdelingen ved Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk er overbevist om, at vådområdsprojektet har været en rigtig god idé for naturen.

- Det har jo betydet, at der er kommet rigtigt mange fugle her, siger Carsten Lambrecht.

Både han og Allan Nielsen mener, at det er ærgerligt, at der er brugt så mange penge på et område, der senere er blevet solgt til private investorer med jagtinteresser. 

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kommune løb fra aftale

For at få råd til flere vådområdeprojekter sendte Landsbrugsstyrelsen de 77 hektar jord i udbud til 2,4 millioner kroner. Holbæk Kommune havde en drøm om at købe jorden sammen med Lejre Kommune, hvor området grænser op til. Det fortæller formanden i miljøudvalget, John Harpøth (DF):

- Borgmesteren i Lejre løb fra vores aftale, og så kunne vi ikke købe jorden selv, siger han.

I et læserbrev fra den 3. september, skrev John Harpøth (DF) til nogle af de bekymrede borgere:

Jeg har med jævne mellemrum bedt om status, og sidst jeg spurgte ind til salg, kom der en udmelding fra Lejres borgmester, at han godt nok havde lovet mig det, men at svaret nu var, at de takkede nej.

Formand for miljøudvalget i Holbæk Kommune, John Harpøth (DF).
Formand for miljøudvalget i Holbæk Kommune, John Harpøth (DF). Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det lykkedes altså ikke Holbæk Kommune at skrabe de nødvendige penge sammen i tide.

I stedet gik jorden til højst bydende, som var tre private investorer fra Nordsjælland. 

Kan fortsat hæve landbrugsstøtte

De nye ejere går under navnet Tempelkrogen I/S og driver ikke landbrug på jorden. Alligevel står der i udbuddet, at der er pålagt landbrugspligt på jorden. Frank Kargo, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen, forklarer: 

- Landbrugspligt betyder ikke, at man i klassisk forstand skal drive landbrug på jorden. Det er en ejerskabsregulering, men man skal have landbrug et andet sted for at må eje jorden, siger han.

Hele formålet med at lave jorden til et vådområde ville ikke harmonere godt med at drive landbrug på området, og derfor må der heller ikke gødes på jorden, forklarer enhedschefen fra Landbrugsstyrelsen.

quote Jeg havde gerne set, at Holbæk Kommune havde købt jorden

Carsten Lambrecht, formanden i lokalafdelingen for Danmarks Naturfredningsforening

Da jorden tidligere har været landbrugsjord, kan de nye ejere fortsat modtage landbrugsstøtte, selvom den nu bruges til jagt. 

- De kan modtage omkring 1.800 kroner pr hektar, svarende til cirka 138.000 kroner for hele området. Det er incitamentet for at gå med i projekter, hvor jord kan udtages til natur, siger Frank Kargo. 

Vil gå efter fredning

Nu vil Holbæk Kommune sammen med Danmarks Naturfredningsforening have fredet jorden.

- Jeg havde gerne set, at Holbæk Kommune havde købt jorden. Så var vi sluppet for det bøvl, der bliver nu, siger Carsten Lambrecht, formanden i lokalafdelingen for Danmarks Naturfredningsforening. 

Ifølge ham kan en fredningssag tage tre til fire år, så indtil da er der ikke meget at gøre for naturelskerne. Ornitolog Allan Nielsen har fået øje på endnu et hav af vinger i sin kikkert, der i det samme letter fra søen ved Tempelkrog Nord. Han frygter for området, hvis ikke det bliver fredet. 

- Det vil være rigtigt ærgerligt, det her er et godt rasteområde, siger han.

Læs også
Naturparadis ved Holbæk får fornem pris
Læs også
Naturparadis ved Holbæk får fornem pris

Holbæk Kommune arrangerer sammmen med Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk et informationsmøde om fredningssagen for området den 13. oktober klokken 19:00 på Vipperød Sognegård. Der er plads til maks 50 gæster, og tilmelding er nødvendig.

De private ejere af Tempelkrogen I/S ønsker ikke at kommentere historien, herunder jagtdriften eller den muligt kommende fredningssag, til TV2 ØST. 


Nyhedsoverblik