Frosten ødelægger vandledningerne

Vinterens vedvarende og hårde frost har efterladt sig klarespor under jorden. Usædvanligt mange vandrør er nemlig blevet ødelagt og nu fosser drikkevandet ud. Regningen for reparationerne ender hos brugerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jens Mortensen og Tom Pedersen traver disse dage rundt i Vipperød og leder efter vandpytter. De er henholdsvis formand for og ledningsansvarlig i byens vandværker, og der er i øjeblikket en eller flere utætheder i ledningsnettet ud til brugerne

- lige i øjeblikket mister vi 3000 til 4000 liter i timen og det svarer faktisk til, at vi om dagen mister en almindelig families vandforbrug på et helt år, forklarer Jens Mortensen.

Derfor er de to nu i gang med at afsøge lokalområdet for at finde lækagen. Og det er ikke kun i Vipperød de står til at miste vand på grund af utætte ledninger.

- Når vi har haft så hård frost, som vi har haft de sidste par måneder, så bevæger jordskorpen sig, og det betyder, at de gamle støbejernsledninger i jorden knækker. Derfor får vi mange flere brud end vi plejer på den her årstid, fortæller Bo Lindhardt, der er Chef for plan og projekt i Nordvand A/S.

Udover at det kan være meget svært at finde bruddene på rørene under jorden, så er det også dyrt at reparere ledningsnettet.

- Det koster ca. 3 mio. kr. at reparere 1 km vandledning, og i sidste ende er det jo forbrugerne, der kommer til at betale for det over vandprisen, forklarer Bo Lindhardt fra Nordvand A/S

I Vipperød leder Jens Mortensen og Tom Pedersen videre, og de håber på lidt hjælp fra byens indbyggere.

- Vi opfordrer folk til at kigge efter, om de har lækager i området. Eller hvis man er ude at gå og ser vand, der strømmer op af jorden så kontakt os. Og hvis folk har sommerhuse, og ikke lige har været der for nylig så få kigget til dem, siger Jens Mortensen.

De håber at finde utætheden senest næste uge.