Frivillige vil skabe tryghed i bandekonflikt - Natteravne på tur i uroplaget ghetto

Flere beboere fra Vangkvarteret i Holbæk er blevet en del af frivilligkorpset Natteravnene. Torsdag havde de en af deres første ture i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hej! Har du hørt om Natteravnene?

Jan Andersen smiler til et par forbipasserende, og selvom oktobermørket gør det svært at se hinandens ansigter uden for gadelampeskæret, lyser de gule jakker op.

Han rækker et par bolsjer og en folder frem.

- Kan I have en god aften, siger han til dem.

Han er formand for Natteravnene i Holbæk, der i den seneste tid har været plaget af uroligheder i forbindelse med en verserende bandekonflikt.

quote De vil skabe tryghed i deres boligområde, efter der har været for meget uro

Jan Andersen, formand for Natteravnene i Holbæk

Rockergruppen Bandidos og en gruppering fra Vangkvarteret er flere gange tørnet sammen, og det har endt i voldsepisoder i det offentlige rum.

Det fik blandt andet politiet til at oprette visitationszoner i området, samtidig har 26 beboere fra netop Vangkvarteret meldt sig ind i frivilligkorpset Natteravnene.

- De vil skabe tryghed i deres boligområde, efter der har været for meget uro, siger Jan Andersen.

Torsdag aften er de nye Natteravnes første tur rundt i Vangkvarteret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Andersen mener, det batter, at Natteravnene er i området og skaber tryghed.
Jan Andersen mener, det batter, at Natteravnene er i området og skaber tryghed.
Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Modtaget med kyshånd

Onsdag var første hold med ude at gå den nye rute. Torsdag aften er det det næste nye hold med for at prøve at gå ruten. 

En af de nye, der er trukket i den gule jakke for første gang, er Diana Holm, der også er beboer i Vangkvarteret. 

- Jeg vil være med til at skabe tryghed og gøre noget for miljøet herude for børn og unge. Vi kan være med til at vise dem, at vi er herude, siger Diana Holm.

NATTERAVNENES FEM REGLER

Turen fortsætter rundt ad stierne i området. Flere steder bliver de gule jakker straks genkendt og mødt med "god aften" og smil.

Kan I overhovedet stille noget op som Natteravne, når folk blandt andet slås med knive, økser og pistoler i området?

- Der er ingen tvivl om, at vi ikke kan redde hele verden. Men vi kan komme ud på gaden og være synlige, så folk tør komme ud fra deres lejligheder og komme ned og møde. Når vi tør være der, så tør de også være der. Hele idéen er, at vi skal have Vangkvarterets egne beboere ud at gå de her ture som Natteravne, svarer formanden Jan Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der bliver delt bolsjer og foldere ud i Vangkvarteret.
Der bliver delt bolsjer og foldere ud i Vangkvarteret.
Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Hvordan har modtagelsen af Natteravnene i Vangkvarteret været?

- Fantastisk. De har næsten tage imod os med kyshånd. Der var 26 personer ved første intromøde, og jeg forventer, at vi bliver flere. Om det er 30, 40 eller 50, det vil tide vise, siger han.

Når det nye kuld Natteravne i Vangkvarteret er blevet oplært, vil patruljeringen i for alvor blive rullet ud i næste uge.

quote Vi skal bruge nogle flere natteravne, så vi kan sige, at det her er vores kvarter, det er vores by, og her skal der være sikkert at være

Jan Andersen, formand for Natteravnene i Holbæk

- Vi skal lige have et lokale til alle vores ting og lavet vores turplaner. Så sidst i næste uge forventer jeg, at vi er rigtig godt gående i Vangkvarteret, siger Jan Andersen og tilføjer:

- Vi skal bruge nogle flere natteravne, så vi kan sige, at det her er vores kvarter, det er vores by, og her skal der være sikkert at være.

Politiet frygter flere sammenstød

Oprettelsen af visitationszoner skyldes, at politiet i den seneste tid har registreret flere voldelige sammenstød, hvor blandt andet knive og våben er blevet brugt.

Politiet har desuden observeret personer, der optræder på en måde, som giver politiet grundt til at frygte, at der kan være optræk til endnu flere sammenstød. En af de voldsomme hændelser skete søndag. Her blev rockergruppen Bandidos udsat for et angreb på sit klubhus på Østerstræde i Holbæk.

Artiklen fortsætter under billedet.

De nye visitationszoner i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk gælder til og med den 31. oktober 2018.
De nye visitationszoner i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk gælder til og med den 31. oktober 2018.
Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Ingen personer kom noget til, men der blev kastet flere molotovcocktails mod huset. Inden politiet nåede frem til stedet, havde rockerne dog selv slukket ilden med en skumslukker.

Umiddelbart mener politiet, at episoden hænger sammen med striben af andre kriminelle hændelser i byen i den senere tid.

Hvis man som borger befinder sig i en visitationszone, har politiet blandt andet ret til at foretage visitationer af borgere og køretøjer.

For eksempelvis at lede efter våben, uden at man skal have et mistankegrundlag, som politiet normalt skal have for at foretage en visitation.

Indsatsen for at skabe mere tryghed i Holbæk intensiveres.