Frivillige vil lave besøgscenter på pumpestation: - Det er Lammefjordens hjerte

Frivillige kræfter vil lave et besøgscenter på Audebo Pumpestation for et tocifret millionbeløb.

I Lammefjordens Historiske Forening er der store ambitioner.

Foreningens medlemmer vil lave et besøgscenter med café og udlejning af lokaler.

- Vi vil gerne formidle den fantastiske historie om Lammefjordens inddæmning til så mange som muligt, fortæller Arne Fjordgaard Andersen fra Lammefjordens Historiske Forening.

Det er ved Audebo Pumpestation, at foreningen vil lave et besøgcenter, der skal formidle historien om Lammefjorden, som blev inddæmmet og tømt for vand i slutningen af 1800-tallet.

Pumpestationen i Audebo har i næsten 150 år pumpet millioner af kubikmeter vand ud i havet.
Pumpestationen i Audebo har i næsten 150 år pumpet millioner af kubikmeter vand ud i havet.

Lammefjordens hjerte

Ifølge foreningen spiller pumpestationen i Audebo en helt central rolle i Lammefjordens historie. Hvert år pumper den cirka 20 millioner kubikmeter vand ud i havet.

- Det er simpelthen Lammefjordens hjerte. Hvis ikke vi havde pumpestationen, så var der ikke noget, der kunne fungere på Lammefjorden. Så ville det stille og roligt blive sumpet til, og til sidst ville det blive en fjord igen, siger Arne Fjordgaard Andersen.

Foreningen er i gang med at søge penge hos fonde. Der skal nemlig bruges 12 milloner kroner for at realisere projektet.

Lokalsamfundet har støttet med 200.000 kroner, og Realdania har netop bidraget med 3,8 millioner kroner, dog betinget af, at alle 12 millioner kommer i hus. 

- Det kan være banebrydende for de andre fonde, når RealDania går ind i projektet, så kan det ikke være helt ved siden af.

Audebo besøgscenter

Stræber efter åbning på jubilæumsdag

Med i projektet er den lokale arkitekt Stig Løcke, der håber på, at besøgcenteret kan tage publikum tilbage i tiden til en autentisk oplevelse.

- Vi skal i virkeligheden føre det tilbage, så det bliver autentisk at komme på stedet. En hel fantastisk del af fortællingen er, at man kan se, hvordan det var i sin tid, fortæller han.

Formålet med besøgscenteret er at give besøgende en autentisk oplevelse.
Formålet med besøgscenteret er at give besøgende en autentisk oplevelse.

Foreningen håber på, at besøgscenteret kan åbne på en helt særligt dato.

- Vi drømmer om, at vi kan stå med et færdigt projekt den 3. april 2023, når vi har 150 års jubilæum, siger Arne Fjordgaard Andersen.