Frivillige har rejst 750.000 kroner til dyrehave i Holbæk – lørdag blev den indviet

Initiativtagerne til en ny dyrehave i Holbæk kunne lørdag fejre, at flere års arbejde nu endelig er lykkedes.

Lørdag var der fest i Holbæk, hvor frivillige har kæmpet for at samle penge ind til en ny dyrehave. Holbæk Dyrehave skal være hjem for 40 hjorte, som ellers var blevet husvilde, da byens naturskole for tre år siden gik konkurs.

Frivillige har gennem salg af folkeaktier rejst på den gode side af 750.000 kroner til Holbæk Dyrehave, som er blevet etableret i et naturskønt areal på 45 hektarer i forlængelse af naturskolens oprindelige område.

quote Jeg tror ikke, det er helt gået op for mig endnu

Carsten Brandt, formand for Holbæk Dyrehave

Initiativet bag indsamlingen møder stor anerkendelse fra borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), der også selv var mødt frem til indvielsen.

- Der er så mange mennesker i lokalområdet, som er gået sammen, og som har skrabet penge sammen. Virksomheder, der har doneret økonomi til det – selvfølgelig har vi givet en lille smule – men det er alle de mennesker, du ser her bag mig, som er skylden til, vi kan stå her nu og åbne dyrehaven.

Holbæk Naturskole
Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Det helt store omdrejningspunkt for indsamlingen til Holbæk Dyrehave har været de omkring 40 hjorte, der tidligere har tilhørt Holbæk Naturskole, som måtte dreje nøglen om i 2019.

Siden har borgere samlet penge sammen til en ny og større dyrehave og dermed sikret en fremtid for naturskolens hjorte, der ellers stod over for en uvis skæbne, da Holbæk Kommune måtte melde hus forbi på grund af manglende økonomi til at etablere en dyrehave.

Penge har stået klar i mere end et år

At redningsaktionen for de omkring 40 hjorte i dyrehaven nu officielt er lykkedes, glæder formand for Holbæk Dyrehave, Carsten Brandt:

- Jeg har det jo fantastisk. Jeg tror ikke, det er helt gået op for mig endnu – det gør det nok først i morgen, når det her er overstået. Så ved jeg det er virkelighed.

Carsten Brandt, formand, Holbæk Dyrehave.
Carsten Brandt, formand, Holbæk Dyrehave. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Egentlig havde foreningen allerede i starten af 2021 indsamlet det fornødne beløb til at opsætte hegn omkring det 45 hektarer store areal til dyrehaven. Men godkendelser fra blandt andet Miljøstyrelsen har taget længere tid end forventet.

Da noget af området er fredet skov, har foreningen blandt andet skulle bevise, at dyrehaven ville fremme biodiversiteten.

Men sidst i 2021 faldt ansøgningerne på plads og kort tid efter årsskiftet til 2022 gik man i gang med at opsætte hegnet.

Imens det er borgernes fortjeneste, at dyrehaven nu er blevet en realitet, vil Holbæk Kommune stå for mandskab, der skal passe hjortene.

Tidligere har økonomiudvalget i Holbæk Kommune besluttet, at UngHolbæk skulle overtage arbejdet med events og aktiviteter i området, mens en anden aktør skulle overtage arbejdet og ansvaret for dyrene.