Frifundet for Skarridsø-artikler

Journalist fra Ekstra Bladet er blevet frifundet for brud på tavshedspligten, da han gik undercover på Skarridsøhjemmet i Jyderup.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Beskyldninger om brud på tavshedspligten mod en journalist fra Ekstra Bladet er forældede, og derfor frifinder Retten i Holbæk fredag journalisten i en straffesag.

Journalisten var tiltalt for uberettiget at have udnyttet fortrolige oplysninger om forholdene på Skarridsøhjemmet i Jyderup. Det gælder både oplysninger om beboernes intimhygiejne og helbredsforhold.

Samtidig var journalisten tiltalt for uberettiget at have fotograferet beboere og ansatte på plejehjemmet.

Journalisten var ansat på plejehjemmet som vikar i sommeren 2011 og havde sammen med andre journalister skrevet en række kritiske artikler om plejehjemmet.

Artiklerne havde overskrifter såsom "Hun har bleen fyldt - får bad i næste uge" og "Udviklingshæmmede efterlades i tis og afføring".

Artiklerne indeholdt slørede fotos af beboere og ansatte, der i øvrigt var anonymiserede.

- Journalisten, der i sin ansættelse var undergivet tavshedspligt om forholdene på plejehjemmet, blev frifundet med henvisning til, at de forhold, der var omfattet af tiltalen - bortset fra en mindre del af tiltalen - efter rettens vurdering var forældede.

Den del af tiltalen, der ikke var forældet, gik på journalistens kendskab til oplysninger om identitet og telefonnumre til beboernes pårørende og hans kontakt til de pårørende.

Der var ikke et fuldt tilstrækkeligt sikkert bevis for et strafansvar for denne del, vurderede retten.

/ritzau/