Fra Holbæk til Zanzibar: En eventyrlysten kaffegrossist

Birger Højer kan skrive afrikansk kaffegrossit på visitkortet. Han driver nu firmaet, 'Sarah's Little Coffeebag' med butik og pakkeri i Zanzibar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ideen om thebrygning med små poser er velkendt, men det samme kan lade sig gøre med kaffe, sirligt pakket i små breve.

Og en kop kaffe siger de færreste nej til.

Birger Højer har handlet med mange forskellige ting det meste af sit liv. Og nu kan han så skrive afrikansk kaffegrosserer på visitkortet. Måske lidt ved et tilfælde.

- Det er jo nok en eventyrlyst. Jeg kunne jo bare sidde ovre i sofaen og ikke foretage mig noget, siger Birger Højer. 

Fra Holbæk til Zanzibar

quote Jeg er den første, der får lavet noget på Zanzibar, som er direkte produktion

Birger Højer, kaffegrosserer

For halvandet år siden gik turen fra lejligheden i Holbæk til øen, Zanzibar, i Tanzania. Her mødte han en virkelighed af en anden verden

- De ejer ikke produktion på Zanzibar. Jeg er den første, der får lavet noget på Zanzibar, som er direkte produktion. Ellers er det små håndværkere og jeg ved ikke hvad, siger Birger Højer.

Birger Højer havde tænkt ideen om kaffehandel igennem hjemmefra, og fandt hurtigt 'Sarah', der nu står som lokal ejer af firmaet 'Sarah´s Little Coffeebag'. Og der er både butik og pakkeri i Zanzibars hovedstad Stonetown.

Giver penge til skoler

De sorte kaffekasser betyder løn til kvinder på Zanzibar og bedre forhold for mange af øens børn. For hver solgt kasse betaler firmaet nemlig en dollar til lokale skoler.

- Mange steder dernede går deres børn ikke i skole, fordi de ikke har råd til det, siger Birger Højer. 

 'Sarah´s' små kaffeposer er gode til den lille pause, og Birger Høyer mener også, de vil passe fint, økologisk, ind for eksempel på hoteller. Det er Arabikabønner der høstes på plantagerne på fastlandet tæt på Afrikas højeste bjerg, Kilemanjaro.

Og smagen efter tre minutters trækketid er:

- Den er dejlig rund. Jeg kan godt lide den kaffe dernede, siger Birger Højer. 

Med i crowdfunding-projekt

Myndighederne på Zanzibar kan også lide Birger Højer og 'Sarah', stemplerne er i orden ... og billige.

- Sådan et stempel koster 30 kroner, siger Birger Højer.

Det koster også penge at få kaffen ud på de europæiske markeder, men firmaet er kommet med i Coops nye crowdfounding-projekt. 

Og projektet har givet pote. For 'Sarah's Little Cofeebag' havde et mål på 30.000 kroner, og i skrivende stund har de nået 30.200 kroner.