Forsvaret mørklægger Kundby-indsats

I april blev en amerikansk kaptajn hædret for at forpurre et terrorangreb mod en dansk skole. Jyllands-Posten har søgt aktindsigt i sagen, men dokumentet er fyldt med sorte streger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er svært at finde ud af, hvorfor en amerikansk kaptajn skulle hædres tilbage i april. En talsmand for USA’s hær, oberst Steve Warren, siger, at kaptajnen Bradley Grimm formentlig har reddet flere danske liv ved at dele sine efterretninger, og dermed forpurrede et terrorangreb mod en dansk skole.

Det danske forsvar vil ikke udtale sig om sagen, og efter at Jyllands-Posten har søgt aktindsigt i begrundelsen for hæderen af den amerikanske kaptajn, er det tydeligt, at forsvaret mørklægger sagen. Flere steder i dokumentet er simpelthen streget over med en sort tusch. Det skriver Jyllands-Posten mandag. Enhedslisten har også krævet en redegørelse fra forsvarsminister Peter Christensen.

Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) begrunder censuren med, at det er med hensyn til statens sikkerhed.  

Sparsomt med oplysninger

Det står ikke klart, hvilken skole der er tale om. Men den eneste offentlig kendte sag om et potentielt angreb mod en skole stammer fra 13. januar, hvor nu 16-årig pige blev anholdt i Kundby i Nordvestsjælland. Indstillingen til medaljen til Bradley Grimm er lavet få dage efter denne anholdelse.

Den 16-årige pige er blandt andet sigtet for at have anskaffet sig kemikalier, forsøgt at fremstille sprængstoffer og for at forberede angreb mod Carolineskolen, der er en jødisk privatskole i København og Sydskolen, som er en folkeskole i Fårevejle tæt på Kundby.

En 24-årig tidligere syrienkriger er også sigtet for at medvirke til den 16-åriges handlinger.