Forskere tester bowls-spillere i Holbæk: - Man får gang i de grå hjerneceller

Hvordan kan man motivere ældre, utrænede mænd til at komme i gang med at dyrke motion? Det undersøger idrætsforskere nu blandt andet hos bowls-spillere fra Holbæk Senior Motion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er dyb koncentration på de filtede, grønne bowls-baner i Sportsbyen i Holbæk. Deltagerne bøjer på skift ned i knæ, svinger armen og slipper bowlskuglerne, der triller afsted over tæppet. De skal forbi forhindringen midt på banen og over mod den lille hvide kugle for enden. 

quote Det her er noget, jeg kan overkomme. I alt andet boldspil, der kan jeg ikke være med

Bjarne Henrichsen, deltager i forskningsprojektet

- Det kræver lige lidt håndelag og også lige, at man tænker sig om, så man får gang i de grå hjerneceller, og man får også styrket sin balance, fortæller Leif Hermansen, der er træner i Holbæk Senior Motion.

I dag er helt særlig, for klubben har besøg af idrætsforsker Mogens Theisen Pedersen fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet. Han vil gerne rekruttere nogle af medlemmerne, der spiller bowls, til forskningsprojektet Kom Bare.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Han samler dem i en rundkreds og forklarer alt om, hvordan projektet vil forløbe.

- Vi vil blandt andet gerne invitere jer ind på Institut for Idræt, og så bliver der lavet en scanning på jer, og den fortæller om jeres muskler og knogler, forklarer han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Erik Birch Eriksen vil gerne være med i forskningsprojekt for at lære noget nyt. 
Erik Birch Eriksen vil gerne være med i forskningsprojekt for at lære noget nyt.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

En af dem, der er interesseret i at deltage i Forskningsprojektet er Erik Birch Eriksen.

-Jeg synes, at det er spændende at være med til, og jeg synes, at det kunne være sjovt at komme herud og prøve bowls. Det er dejligt at få rørt sig og blive inspireret og prøve nogle nye ting, når arbejdslivet slutter, har man jo brug for at møde nogle bye mennesker, fortæller han.

Bjarne Henrichsen er også en af dem, der har meldt sig. Han har været igennem et sygdomsforløb blandt andet med flere blodpropper, så nu vil han gerne i gang igen.

- Det sammenhold, der er, og dét at komme lidt ud i stedet for at sidde derhjemme er vigtigt. Det her er noget, jeg kan overkomme. I alt andet boldspil, der kan jeg ikke være med, for jeg kan ikke løbe, så det her er fint, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Bjarne Henrichsen er en af dem, der har meldt sig til at deltage i forskningsprojektet. Han har været igennem et sygdomsforløb og vil gerne i gang igen. 
Bjarne Henrichsen er en af dem, der har meldt sig til at deltage i forskningsprojektet. Han har været igennem et sygdomsforløb og vil gerne i gang igen.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Projektet undersøger 180 mænd over 65 år fra Hvidovre, Roskilde, Greve  Holbæk. Deltagerne vælger frit, om de vil deltage i floorball, styrketræning eller en mere stille motionsform som petanque eller bowls.

Projektet vil blandt andet betyde, at man kan sætte tal på de helbredsmæssige effekter af bowls og andre sportstyper, der ikke kræver stor fysik formåen.

- Bare det, at de går frem og tilbage på banen, og får taget en masse skridt, er langt bedre, end at man bare sidder ned. Noget af det nyeste, man har fundet ud af, er, at lidt gør en stor forskel i forhold til ingenting. For nogen kan det jo godt være en fysisk aktivitet, mens det for andre virker som om, de ingenting laver, det er afhængigt af, hvem det er der deltager, siger Mogens Theisen Pedersen.

Kom bare projektet

  • Kom bare projektet skal undersøge, hvordan man får ældre mænd, der ellers ikke motionerer, til at  dyrke motion. Projektet undersøger blandt andet, om der er en sammenhæng mellem motivation og fysisk fremgang eller om den fysiske fremgang overhovedet er nødvendig for at deltage og være aktiv og få en god social oplevelse. 
  • Deltagerne kan vælge mellem flere holdspil: Floorball, der er fysisk hårdt, styrketræning, der er fysisk hårdt  og en stille motionsform som petanque eller bowls.  
  • Forskerne følger deltagerne i et halvt år, og der vil være fysiologiske test, måling af puls, interview med deltagerne af sociologer og deltagerne skal også til Københavns Universitet for at få målt  
  • Resultaterne af undersøgelserne er klar om cirka et år, og projektet er støttet af Nordea Fonden.
  • Projektet undersøger i alt 180 mænd over 65 år fra Hvidovre, Roskilde, Greve og Holbæk. 

Livskvalitet og levetid handler nemlig ikke kun om intens træning og høj puls - det handler også om at møde andre mennesker og holde både hjerne og krop i gang. 

- Vi har gerne villet undersøge bowls, fordi der indgår et socialt samvær. Så det er interessant at se, hvad det er ved bowls, der gør, at man bliver motiveret for at deltage og motiveret til at fortsætte i forhold til eksempelvis floorball, som vi også kigger på. Det er vigtigt at finde ud af, om der er en sammenhæng imellem den fysiske aktivitet og motivationen, eller om motivationen være der alligevel, selv om den fysiske aktivitet ikke er så høj. Det er en del af målet at se på motivationen ved forskellige former for idræt, fortæller Mogens Theisen Pedersen og uddyber: 

- Hvis vi ser specifik i forhold til bowls, så har vi ikke en forventning om, at der sker store fysiske ændringer, men vi forventer, at de deltagende mænd bliver glade for at deltage og at de får et fælleskab omkring bowls og at det eventuelt kan udvikle sig til, at de bliver ved med at gå til det, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Idrætsforsker Mogens Theisen Pedersen fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet fik ni deltagere med i forskningsprojektet Kom Bare.
Idrætsforsker Mogens Theisen Pedersen fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet fik ni deltagere med i forskningsprojektet Kom Bare. Foto: TV2 ØST

Ni medlemmer af Holbæk Senior Motion har nu meldt sig til undersøgelsen, og én efter én bliver de introduceret til projektet. I dag skal de have sat en lille aktivitetsmåler på låret, den skal måle deres aktivitet i en uge.

Forskerne følger deltagerne i et halvt år, og udover, at de får målt deres aktivitetsniveau, vil der være flere tests undervejs i Holbæk, der skal have pulsmålere på, de skal føre dagbog, medvirke i interviews med sociologer, og deltagerne skal også til Københavns Universitet for at få lavet flere fysiologiske test. 

En af deltagerne får en aktivitetsmåler sat på låret med gennemsigtig tape henover. Den skal de have på i syv dage. 
En af deltagerne får en aktivitetsmåler sat på låret med gennemsigtig tape henover. Den skal de have på i syv dage.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Nyhedsoverblik