Forældre står frem i sag om overgreb på børn i Holbæk-børnehave

Forældreparret, der startede sagen mod en 62-årig pædagog fra Holbæk, står nu frem. Den 14. oktober i år idømte Østre Landsret en mandlig pædagog fra børnehuset Eventyrlunden et års fængsel for blufærdighedskrænkelse mod 15 børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Af Anne-Dorte Rosgaard

I sofaen overfor sidder Peter Olesen og Lone Andersen. De bor i et villakvarter i udkanten af Holbæk og er forældre til en seks-årig pige.  

Det var den samme sofa, parret sad i en aften for snart tre år siden, da deres dengang fireårige datter pludselig sagde: ”Han (pædagogens navn) piller mig i tissekonen”.

- I første omgang tænker jeg, at der er jo et eller andet, som hun har misforstået. Det kan jo ikke være rigtigt. Jeg spørger, om det er sket i forbindelse med toiletbesøg, siger Peter Olesen.

Senere på aftenen stillede forældrene flere afklarende spørgsmål for at finde ud af, hvorfor deres datter fortalte, som hun gjorde. Peter Olesen bad hende også om at vise, hvad det er, pædagogen gjorde ved hende.

- Jeg var tom indeni. Det var en sten, der faldt ned i maven. Jeg kunne næsten bedre takle ordene, men da hun viste mig med sin langefinger, onanibevægelser nede i skridtet på sig selv. Det kunne jeg næsten ikke . Det er noget, en fire-årig ikke bør eller kan vide noget om. Da hun viste mig det, var jeg slet ikke i tvivl om, at hun talte sandt, fortæller Peter Olesen.

Samme aften kontaktede parret politiet for at høre, hvordan de skulle takle situationen. Om mandagen anmeldte de den mandlige pædagog for krænkelse af deres barn.

Flere forældre anmeldte pædagogen

Det var sådan, sagen om blufærdighedskrænkelse fra børnehuset Eventyrlunden begyndte. Peter Olesen og Lone Andersen var de første, der anmeldte pædagogen. Derefter fulgte 17 forældre trop.  

Anmeldelserne blev stilet mod den dengang 59-årig mandlige pædagog. Ifølge Peter Olesen og Lone Andersen var han respekteret og vellidt blandt både voksne og børn i børnehuset Eventyrlunden og gik under navnet ”Sjællands bedste pædagog”.

- Hvorfor lige ham? Kunne det ikke bare være en anden, var en af mine tanker. Han var så dygtig. Jeg har rost ham. Han brugte så meget af sin fritid på de børn. Han var kreativ, og mange af børnene var jo vildt glade for ham, også min egen datter, siger Peter Olesen.

Samme weekend, som datteren fortalte om sin oplevelse, talte Peter Olesen og Lone Andersen med moren til datterens børnehaveveninde. Hun tog fat i sit eget barn og endte med at være det andet forældrepar, der anmelder pædagogen for krænkelse mod deres barn.

Et par dage efter blev pædagogen suspenderet, og i samme uge afholdte børnehuset Eventyrlunden et informationsmøde for forældrene. Forældrene fik ikke af vide, hvad sagen konkret drejede sig om. Peter Olesen og Lone Andersen mødte også op til informationsmødet, og både af politi og psykologer blev de bedt om at lade som ingenting.

- Vi skulle jo ikke skabe panik hos nogen eller have indflydelse på andre. Vi kan kun agere ud fra, hvad vores datter har fortalt og vist os. Det var lidt surrealistisk at sidde til det møde og lade som om, at vi ingenting vidste, og lade som om, at vi aldrig havde mødt politiet eller psykologerne før, siger Lone Andersen.

De eneste andre forældre, de havde talt med på det tidspunkt, var venindens.

Sagen om blufærdighedskrænkelserne mod pædagogen fra Holbæk er blevet kritiseret på flere punkter. Blandt kritikpunkterne er kommunens håndtering af sagen. Den 14. oktober, udtalte Nadja Olsen, datter til den dømte pædagog, til TV Øst:

- Jeg tænker, at det er den forkerte dom, der blev afsagt i dag. På en måde er jeg ikke så chokkeret. Min far blev allerede dømt i Holbæk dengang. Hele den måde sagen startede på. Den måde kommunen håndterede sagen på fra starten af. Inden man overhovedet har afhørt de to børn, som startede hele sagen, så informerer man 100 forældre i børnehaven. Selvfølgelig informerer man dem om, at de ikke må gå hjem og afhøre deres børn, men hvilken forældre ville ikke køre hjem med 200 kilometer i timen og udspørge deres børn.

Forsvarer anfægtede vidneafhøringerne

Ugen efter anmeldelsen blev Peter Olesens og Lone Andersens datter videoafhørt. Børnenes vidneafhøringer et også et punkt, som har været stærkt kritiseret. Pædagogens forsvarer i landsretten, Henrik Juel Halberg, anfægtede måden, børnene er blevet afhørt på. Han fortalte i Østre Landsret, at eksperter anbefaler, at afhøringer af børn gøres kort. I dette tilfælde varede mange af afhøringerne i over 45 minutter, og det mente forsvareren var for lang tid.  Samtidig mente forsvareren, at børnene havde fået stillet ledende spørgsmål under afhøringerne, at både politi og forældre har lagt ord i munden på dem.

- Jeg kan til dels forstå kritikken af vidneafhøringerne. Politiet brugte meget lang tid på at skabe tryghed og tillid til børnene og måtte til sidst spørge direkte. Børn bliver trætte efter 40 minutter, mor og far et andet sted, og de har ikke prøvet det før, siger Lone Andersen.

Peter Olesen fortsætter:

- Det der med, at vi skulle have instrueret vores børn til at sige, hvad de har sagt på video – det kan man jo ikke instruere et fireårigt barn i. De vil jo bytte om på navne – forveksle fakta. Hvis vi skulle have instrueret 15 børn i den alder i at sige det samme, var det jo faldet helt til jorden, siger han.

Børn var bange for at møde pædagogen

Peter Olesen og Lone Rasmussen mener, at deres datter var glad for sin børnehave og viste ingen tegn på, at noget skulle være galt. Men det var langt fra alle forældre, der oplevede det samme.

Børnenes bistandsadvokat fortalte i retten, hvordan flere af børnene ændrede adfærd i tiden efter krænkelserne. De havde problemer med vandladning og afføring og flere havde problemer med at sove om natten. Nogle var bange for at møde pædagogen og var bange for at komme i børnehave. Et af børnene ville ikke lade forældrene vaske hende i skridtet. De skammede sig og der var flere af dem, der begyndte at tungekysse forældrene.

 

Fængselsstraf

Pædagogen blev kendt skyldig i at krænke 15 af de 18 børn. Ud over et års fængselsstraf, må den 62-årige pædagog ikke længere have med børn og unge at gøre.

- Vi ønsker ham jo egentlig ikke bag tremmer. En fængselsstraf vil ikke hjælpe ham. Det skulle være en behandlingsdom.  Han skal have hjælp. Vi havde brug for, at han blev fjernet fra børn. Det var vores primære håb og selvfølgelig, at børnene blev troet på, siger Lone Andersen.

Den dømte pædagog har gennem hele forløbet, der startede i byretten i Holbæk og derefter blev anket til landsretten, nægtet sig skyldig. Pædagogen har i retten forklaret, at han godt kunne sidde og nusse børnene på låret, når de var kravlet op på skødet af ham, og at han havde givet tre piger ”tantekys” på munden. Men han har hele tiden afvist, at det har noget som helst med blufærdighedskrænkelse at gøre, og han nægter at have befølt pigerne i skridtet eller vist en dreng sit lem.

Hans familie, flere venner og kollegaer har bakket ham om og mødt talrigt op i retten.

- At han skulle have gjort det her på så få måneder efter at have været pædagog i 30 år. Det er der ingen, som tror på. Vi vil alle blive ved med at bakke ham op. Også selvom han er dømt i dag, sagde Naja Olsen, datter til den dømte, til TV Øst den 14. oktober.

Peter Olesen og Lone Andersen er ikke i tvivl om, hvorvidt de gjorde det rigtige.

- Hvis et fireårigt barn er udsat for noget, hvor tydeligt skal det så være, før du skrider til handling. Det her kunne i mine øjne ikke blive tydeligere. Hvordan skulle hun ellers vise og fortælle, hvordan og hvor tingene foregik. Vi er nødt til at være vores datters talerør og forsvare hende. Og få ham væk fra hende, uanset hvor meget vi kunne lide den pædagog. Det gjorde ekstra ondt, at det lige var ham. Men vi har aldrig tvivlet på vores datter, slutter Peter Olesen.

Den mandlige pædagog har tidligere været tiltalt i en sag om et seksuelt overgreb mod en pige, og her blev han frifundet.