Fogh misser vindmøllemål

Regeringen når ikke sit erklærede mål om opsætning af nye vindmøller i 2008. Det viser en gennemgang af en lang række af landets store vindmølleprojekter. Blandt andet i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Ifølge et bilag til energiaftalen skal landets kommuner inden udgangen af 2008 have vedtaget lokalplaner for opsætning af nye vindmøller for mindst 350 megawatt i forbindelse med den såkaldte skrotningsordning.

Statusnotatet viser imidlertid, at der kun er vedtaget planer i kommunerne for 220 MW, og Ritzaus opgørelse viser, at langt størstedelen af de øvrige projekter tidligst bliver vedtaget i 2009 eller 2010.

Det mål når regeringen ikke. Et statusnotat fra By- og Landskabsstyrelsen fra den 24. november viser, at der kun er blevet udarbejdet lokalplaner for 24 af de 51 områder, som er blevet udset til at lægge jord til de store vindmølleprojekter. Det svarer til en samlet effekt på cirka 220 MW.

Samtidig viser Ritzaus rundringning, at de nye vindmølleprojekter i Holbæk, Ringkøbing-Skjern, Vesthimmerland og Kerteminde ikke bliver vedtaget inden udgangen i 2008.

Dermed får regeringens ambitioner om at sætte fart på opsætningen af nye vindmøller og øge andelen af vedvarende energi i Danmark et skud for boven. Socialdemokraterne mener, at regeringen handler "for lidt, for slapt og for sent" i sagen, og at oplysningerne er alvorlige for statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) grønne ambitioner.

- Regeringens plan er en fiasko. Sagen siger mig, at Anders Fogh Rasmussen er bedre til de store armbevægelser end til konkret handling. Regeringen har haft siden 2004 til at få vindmøllerne op at stå, siger Socialdemokraternes energiordfører, Mette Gjerskov, til Ritzau.

Et bredt flertal i Folketinget aftalte i 2004 en skrotningsordning, der betød, at gamle vindmøller på land med en samlet effekt på 175 megawatt skulle erstattes af nye, større vindmøller med en effekt på 350 MW inden udgangen af 2009. I februar i år vedtog forligskredsen tillige et nyt mål, der slog fast, "at der inden udgangen af 2008 er vedtaget lokalplaner for mindst 350 MW".

/ritzau/