¨

Kvinde fængslet for at lokke dødsoffer med hash

18-årige Zobair Saidi blev dræbt i Ladegårdsparken i april sidste år. Onsdag er den første dom i sagen faldet. Foto: Michael Johannessen

20-årig kvinde erkendte sin rolle i det, hun troede skulle være vold mod 18-årige Zobair Saidi. Han endte med at blive skudt.

18-årige Zobair Saidi blev skudt ned på klos hold den 28. april sidste år ud for Ladegårdsparken Vest 135 i Holbæk, ikke langt fra sit hjem.

Ifølge anklagemyndigheden skete drabet i forbindelse med en verserende konflikt mellem den lokale gruppe Vanggruppen og Bandidos, og til januar næste år begynder retssagen mod to mænd, som politiet mener udførte drabet.

På drabsdagen blev Zobair Saidi lokket i et baghold, da han skulle hente en klump hash, som blev kastet ud af et vindue. Her blev han mødt af fem revolverskud, der ramte ham i hovedet, lænden og armen.

Det er på grund af et meget grundigt og langvarigt politiarbejde, at vi kan føre de sager, som vi nu gør

Anja Lund Liin, anklager

Onsdag er en 20-årig kvinde i Retten i Holbæk blevet idømt et års ubetinget fængsel for at have deltaget i planlægningen af afstraffelsen. Kvinden er ikke dømt for medvirken til drab, men for medvirken til vold af særlig farlig karakter, da anklagemyndigheden ikke har kunnet bevise, at kvinden vidste, han skulle slås ihjel.

Det nægtede hun også i retten. Hun forklarede, hun troede, Zobair Saidi skulle have en omgang tæsk som straf for, at han tidligere havde kastet en molotovcocktail ind i Bandidos' rockerborg i Holbæk.

Sagen mod kvinden blev ført som en tilståelsessag, hvilket er et af de punkter, dommeren ligger vægt på i sin afgørelse.

- Men du var klar over, at der skulle udøves vold mod den forudrettede, vel at mærke også brutal vold, og du var med til at lokke ham i baghold, sagde dommeren.

Kvinden modtog dommen og skal fortsat sidde fængslet.

- De tog røven på ham

Retssagen foregik under et talstærkt politiopbud, og hvor alle personer, der skulle overvære retssagen, skulle scannes i en metaldetektor.

Det fik desuden en dramatisk begyndelse, da Zobair Saidis mor brød sammen og faldt om på gulvet i retslokalet. Det skete, da den mand, der er tiltalt for at affyre skuddene, kom ind i lokalet i forbindelse med beslutningen om, at han skulle overhøre den dømte kvindes forklaring fra et lytterum.

Den dømte kvinde kiggede hun flere gange rundt i lokalet, hun rystede og reagerede med opspilede øjne ved pludseligt opstået lyde, eksempelvis da døren til retslokalet gik op, eller da en af betjentene tabte sin walkie-talkie.

Hun boede i Ladegårdsparken Vest nummer 135 sammen med sin kæreste, der også er sigtet i sagen, og onsdag overhørte hendes forklaring. Hun nægtede at kende de drabstiltalte før drabet og til Bandidos i Holbæk.

To dage før drabet kastede hun en klump hash ud fra et vindue, der dog viste sig at lande det forkerte sted. På drabsdagen gik hun så med ud på altanen og så hendes kæreste kaste klumpen.

- Det gik egentlig ret hurtigt. Der kom flere brag, og X (hendes kæreste, red.) begyndte at græde og sagde, de tog røven på ham. Jeg ville gå ned for at hjælpe, men kunne se, min overbo var på vej derned, og så lod jeg være, fortalte hun.

Har aflyttet lejlighed

Anklager Anja Lund Liin gik efter en højere straf i sin afsluttende procedure, men udtrykker tilfredshed med dommen.

- Der er stort set ikke noget retspraktisk i hendes sag, så at dommeren når frem til den straf, accepterer jeg, siger hun.

Ifølge anklagemyndigheden holdt kvindens 27-årige kæreste møder med de to drabstiltalte fra efteråret 2018 til april 2019, hvor drabet angiveligt blev planlagt. Det nægtede kvinden kendskab til onsdag.

Den 27-årige skal for retten den 23. september. I stil med sin kæreste bliver også hans sag ført som en tilståelsessag.

Sagen har været længe undervejs, og efter knap et års intensiv efterforskning uden afgørende gennembrud i sagen gik politiet i april ud i flere medier, herunder TV2 ØST, med nye oplysninger, blandt andet en gerningsmandsprofil og politiets teori om handlingsforløbet.

VIDEO: Zobair Saidis mor gik tidligere i år ud med budskabet om, at folk skulle hjælpe politiet med at finde gerningsmændene.

01:12

Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Luk video

Samtidig appellerede politiet til borgerne om hjælp og var til stede i Ladegårdsparken. Også Zobair Saidis mor har bedt offentligheden om hjælp til at opklare drabssagen. Det skete i et interview med TV2 ØST.

Ved onsdagens retsmøde siger Anja Lund Liin, at noget af bevismaterialet mod de to drabstiltalte er flere måneders aflytning af den dømte kvinde og hendes kærestes lejlighed.

- Det er på grund af et meget grundigt og langvarigt politiarbejde, at vi kan føre de sager, som vi nu gør, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App