Flere gør som Helle og Bo Meyer - har solgt huset og er flyttet til Orø

De gratis færger er populære, og turisterne strømmer til. Foreningen af Danske Småøer håber interessen vil få endnu flere til at vælge ølivet til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For et lille år siden tog Helle og Bo Meyer fra Kastrup en beslutning om at sælge huset og i stedet for købe hus på Orø.

- Det er øen, det er atmosfæren, det er udsigten og de mange smukke steder, der er her, forklarer Bo Meyer om facinationen af øen i Isefjorden, som nu er blevet deres hjem.

Det gamle bondehus, som ægteparret har købt, ligger direkte med udsigt til fjorden, over eng og mark.

- Lige så snart vi har været væk i et stykke tid, så vil vi herover igen. Det kan ikke gå stærkt nok.

Succes med tilflytning

Og sådan har flere andre det også. For Orø har oplevet en øget tilflytning på næsten 100 personer siden 2014, hvor udviklingen vendte. I dag bor der 951 på øen.

Bo Meyer bryder sig godt om roen på øen, hvor alle kender alle og hilser på hinanden.
Bo Meyer bryder sig godt om roen på øen, hvor alle kender alle og hilser på hinanden. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Udviklingen skyldes ifølge Jette Porting, næstformand for Orø Beboerforening, en målrettet indsats for at få flere til at flytte til øen, ligesom at øen har et strækt foreningsliv, der gør, at der også er liv om vinteren.

- Der er dejlig natur, vi er tæt på alting, tæt på København og Holbæk, og der er to færger. Vi har efterhånden flere spisesteder, og hvis folk flytter herover, er der en god skole. Så jeg tænker, vi kan mange ting herovre, og det er derfor, folk flytter herover, siger hun og tilføjer:

-  Vi har en del småbørnsfamilier efterhånden. Det er dejligt. Det gør, at befolkningstallet vokser.

Og regeringens beslutning om at gøre færgerne til øerne gratis for cyklende og gående i juli måned vil kun medvirke positivt til denne udvikling, vurderer Jette Porting.

- Jeg tror, det betyder rigtig meget. Det får lokket folk ud af busken, og de får prøvet det her øliv og set, hvad vi har at tilbyde. Jeg tror absolut, at nogen bliver fristet.

Jette Porting, næstformand for Orø Beboerforening, tror at gratis øfærger kan være med til at lokke nye tilflyttere ud af busken.
Jette Porting, næstformand for Orø Beboerforening, tror at gratis øfærger kan være med til at lokke nye tilflyttere ud af busken. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Et mere broget billede

Ikke alle danske småøer oplever dog den samme fremgang som Orø.

Siden år 2000 har mere end 850 indbyggere forladt landets småøer. De seneste år har befolkningsnedgangen dog været aftagende, og flere øer har som Orø oplevet en vækst i antallet af indbyggere.

- Vi er rigtig glade for, at mange flytter ud til os, siger Dorthe Winter, formand for Sammenslutningen af Småøer, som selv bor på Omø ud for Skælskør.

Hun pointerer, at potentielle tilflyttere skal kende til øerne, før de måske overhovedet overvejer ølivet som et fremtidigt hjem.

- Hvis du sidder derhjemme og tænker: "jeg vil gerne prøve noget andet", så skal øerne dukke op i dit hoved, og det kan de kun, hvis du har været der. Derfor tror vi, det er vigtigt med de gratis færger.

En fyldt færge

Igen i dag var der fuldt hus på færgen fra Orø retur til Holbæk. Rasmus Hvid fra Køge var en af passagererne. Selvom han har nydt sit besøg på øen, er han dog ikke klar på at flytte til øen lige med det første.

- Vi har været her for at få en god dag til at gå. Det har været rigtig hyggeligt, siger han, men peger samtidig på, at han synes, øen er stille.

Efter en dag på Orø er Rasmus Hvid fra Køge klar til sige "tak for nu" - han synes om øen, men synes den er for stille.
Efter en dag på Orø er Rasmus Hvid fra Køge klar til sige "tak for nu" - han synes om øen, men synes den er for stille. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Jeg bliver ikke fristet til at flytte her over. Der er for stille. Der sker der mere derhjemme.

Orø er den folkerigeste af landets småøer med 951 indbyggere. Dernæst følger Fur i Limfjorden med 767 indbyggere, imens 460 personer kalder Fejø i Smålandsfarvandet for deres hjem.