¨

Flere firmaer ansætter egne præster

Foto: TV ØST

Firmapræster træder til med råd og lindring, når medarbejdere på nogle af landets store virksomheder har ondt i sjælen. Tølløse-præst er en af dem.

Eksempelvis har Nordea, Codan og Rambøll alle firmapræster tilknyttet i et eller andet omfang.

Det skriver Avisen.dk.

Medarbejderne bruger ofte firmapræsten til at tale om private problemer, der ikke egner sig til MUS-samtalen eller ikke hører hjemme hos erhvervspsykologen, forklarer HR-chef, Peter Brandt fra Rambøll.

- En virksomhedspræst er et tilbud om en samtale om livets grundvilkår. Vel at mærke med en samtalepartner, som kan se ud over den faglige eller virksomhedsrelaterede situation, man er i, siger han til Avisen.dk.

Præsten hos Rambøll hedder Lise Trap, der til daglig er sognepræst i Soderup Kirke mellem Roskilde og Holbæk. Men hver 14. dag har hun træffetid hos Rambøll.

- Det kan være alt fra livsfilosofiske og eksistentielle spørgsmål til de helt håndfaste: Hvad gør jeg med min teenagesøn, som jeg ikke kan holde ud eller min kollegas holdning til noget, jeg ikke er enig i, fortæller hun til Avisen.dk.

- Det er jo tit sådan, at når noget presser én i privatlivet, har det også indflydelse på arbejdslivet, tilføjer hun.

Erhvervspræsterne hjælper ifølge Lise Trap sjældent med i forbindelse med fyringer. Men det burde de, mener hun.

- Hvis man bliver fyret, skilt eller bliver syg, er det ens egen skyld. Vi kan ikke acceptere, at vi ikke er perfekte, og det er blandt andet dér, det kristne kommer ind. Vi ikke er Gud, men kun mennesker, derfor er der også en grænse i perfektion. Og hvis vi husker det, kan vi måske få det lidt lettere, siger Lise Trap.

Lise Tarp understreger, at præster ikke kan behandle, som psykologer eksempelvis kan. Men de kan lytte og har typisk en særlig anerkendende tilgang til folks frustrationer, forklarer hun.

- En coach vil oftere spørge: Hvordan kan du nå derhen, hvor du gerne vil? Der forholder vi os i højre grad til, hvordan er det at være et menneske, der ikke når at sine mål? Hvordan er det, når parforholdet ikke fungerer, når man ikke når det, man skal på jobbet, siger Lise Trap. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App