Flere byer savner praktiserende læger

Flere af de store byer i regionen mangler praktiserende læger. Der er nemlig flyttet flere til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke blot i landdistrikterne og regionens yderkanter, at de praktiserende læger har svært ved at nå alle patienter.

Byerne har brug for flere praktiserende læger.

- Der er pt. brug for flere læger i Holbæk, Næstved, Ringsted og Greve-Hundige-området. Derfor vil regionen gerne udløse fire nye lægepraksisser, siger Nicolai Nicolaisen (S), der er formand for Region Sjællands udvalg for det nære sundhedsvæsen.

Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Flere flytter til byerne

Udfordringen er, at byerne vokser, og når flere flytter til, bliver presset på de praktiserende læger øget.

En læge har typisk mellem 1600 og 2200 patienter.

- Men mange ældre læger søger om nedsættelse af antallet af patienter, og det får de også, for ellers holder de op, siger Nicolai Nicolaisen.

quote Men mange ældre læger søger om nedsættelse af antallet af patienter, og det får de også, for ellers holder de op

Nicolai Nicolaisen (S), formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen.

Region Sjælland har også øje for udviklingen i Køge, Præstø samt stationsbyerne Mørkøv, Svinninge og Jyderup i Holbæk Kommune, hvor det også kan blive nødvendigt at opslå endnu et ydernummer til en praktiserende læge.

12.000 borgere mere

I Slagelse blev der opslået to nye lægepraksisser i 2016, men kun den ene er blevet besat. I Viby Sj. og Trekroner i Roskilde Kommune kom der en ekstra læge i hver by sidste år.

I alt har regionen fået 12.000 flere borgere siden 2016, og i år forudser man, at yderligere 3600 borgere vil komme til.

Over 30 procent af de praktiserende læger i Region Sjælland er over 60 år, og 12,5 procent er over 65 år.

Hvis en læge går på pension, og det ikke lykkes at sælge praksis til en ny læge, er regionen nødt til at tage over.

Løsningen bliver aftaler med firmaer, der ansætter læger. Det betyder, at lægen slipper for selv at drive virksomhed og være arbejdsgiver for sygeplejersker og lægesekretærer.

Senest er der i Kalundborg, Vordingborg og Nykøbing F. udbudt ledige ydernumre for at sikre læger nok til befolkningens behov.

Regionen har fra 1. maj kontrakt om klinikker i Vordingborg med Falck Lægehuse A/S og i Nykøbing F med Nordic Medicare Group A/S, samt pr. 1. juni i Kalundborg med Nordic Medicare Group A/S.