Flere bliver 100 år

Om hundrede år er alt glemt, sagde man engang. Men det kan man ikke være så sikker på længere. Antallet af mennesker, der bliver 100 år gamle, er nemlig støt stigende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gerda Mejnertsen er en af dem, der pustede 101 lys ud, sidst hun havde fødselsdag, og hun er stadig en aktiv dame med egen bolig lige ved ældrecentret i Tuse.

- Vi går til gymnastik herude hver uge, og det går godt, siger hun.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der er dobbelt så mange mennesker, som har rundet 100 år i dag, som der var for tyve år siden. Her i regionen var der i juli 115 personer, som er 100 år eller ældre. Der er mange forklaringer på, hvorfor vi bliver ældre end tidligere. En af dem er, ifølge Bernard Jeune, som forsker i aldring ved Syddansk Universitet i Odense, at antallet af folk, der dør af en hjertesygdom er halvveret inden for de seneste 30-40 år.

- De ældre generationer i dag er i bedre stand. De har fået en bedre uddannelse, de har haft bedre levevilkår og har ført en sundere livsstil, og så er de holdt op med at ryge, siger han.

Gerda Mejnertsen kan godt mærke, at hun har 101 år at se tilbage på. Hun har blandt andet lidt sværere ved at gå end tidligere. Til gengæld er der en ting, hun er rigtig glad for.

- Det er jo bare godt, at man ikke er blevet dement, siger hun.

Den ældste person i Region Sjælland er, ifølge Danmarks Statistik, 107 år.