Flere års kamp er slut: Fra i dag får Orø sit eget postnummer

Bøvl med pakker efterladt i Holbæk og høje forsikringspolicer målt ud fra kriminaliteten i Holbæk er slut, håber de på Orø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De knap 900 indbyggere på Orø skal fra i dag vænne sig til fire nye tal.

Øen er nemlig blevet selvstændig i den forstand, at de ikke længere skal dele postnummer med Holbæk.

4305 hedder det nye postnummer, som øens indbyggere har kæmpet for at få i årevis. Et selvstændigt postnummer kan nemlig rode bod på flere ting, som har frustreret befolkningen, håber man på øen.

- Vi har i mange år bøvlet med forsendelser, der bliver efterladt i Holbæk i stedet for at blive leveret her, fordi vi har haft samme postnummer. Derudover forventer vi også, at vores forsikringspolicer bliver lavere, fordi de hidtil er blevet beregnet ud fra kriminaliteten i Holbæk, siger Jens Bloch, formand for Orø Beboerforening, til TV ØST.

93 procent stemte for et nyt postnummer

Tilbage i januar kunne Orøs indbyggere i en skriftlig afstemning sige ”ja” eller ”nej” til et selvstændigt postnummer. Og der var ingen tvivl om, hvad størstedelen af indbyggere ville.

- Majoriteten stemte ”ja”. Faktisk var det hele 93 procent, der mente, vi skulle have vores eget postnummer, siger Jens Bloch.

Nu har de rette myndigheder godkendt indbyggernes afstemning, og det blev her til morgen fejret på øen.

- Ved begge færger har vi haft skilte og flag for at markere det nye postnummer, og senere i dag holder vi reception ved brugsen. Det er en stor dag for os, siger formanden for beboerforeningen.

Nyt postforlig gør det muligt

Det er en ændring af postloven i 2016, som nu har gjort det muligt for de danske småøer at søge om at få et selvstændigt postnummer.

For præcis to måneder siden, 1. marts, fik Femø deres eget postnummer. Også Orø, Askø og Lilleø har stemt for at få et selvstændigt postnummer.

I alt 23 danske småøer har fået mulighed for at få et selvstændigt postnummer, hvis den enkelte ø ønskede det.