Fjernundervisning behøver ikke være kedeligt - Søren laver bagedyst, udvikler brætspil og spiller bingo med eleverne

Fjernundervisning kan være lidt af en partykiller, men i Vipperød forsøger lærer, Søren Nørgaard Meinert at peppe timerne op og sikre bedre trivsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hav smør, mel, sukker, æg, bagepulver og citron klar på fredag, og så mødes vi på Google Meet og synkronbager.

Nogenlunde sådan lød beskeden under forårets lockdown til eleverne i den 8. klasse, som Søren Nørgaard Meinert er lærer for på Kildedamsskolen i Vipperød syd for Holbæk.

Eleverne stod i hver deres køkken og bagte en citronmåne, mens Søren gjorde det samme og filmede processen, som eleverne så kunne følge med i på det online mødested, Google Meet.

Artiklen fortsætter under billedet.

BageCam: Søren Nørgaard Meinert livestreamede selve bagningen af den kage, som både han og hans elever i 8. klasse bagte under nødundervisningen i foråret 2020.
BageCam: Søren Nørgaard Meinert livestreamede selve bagningen af den kage, som både han og hans elever i 8. klasse bagte under nødundervisningen i foråret 2020. Foto: Privatfoto

Bagefter skulle eleverne hver især pynte deres egen kage og sende et billede af den til Søren.

- Vi kunne jo ikke smage kagerne, så de skulle bare gejles bedst muligt op, fortæller læreren, der normalt underviser i historie, geografi og matematik.

Eleverne stemte derefter på den kage, de synes var flottest. Den med flest stemmer vandt.

Bagedysten handlede ikke så meget om selve opgaven, men mere om at skabe noget fælleskab på trods af den fysiske afstand mellem eleverne.

- Det vigtigste er at holde sammen på dem og se et smil og et grin hver dag, fortæller Søren Nørgaard Meinert.

quote Det vigtigste er at holde sammen på dem og se et smil og et grin hver dag

Søren Nørgaard Meinert, lærer, Kildedamsskolen, Vipperød

Online-bingo og fælles gymnastik

Hvor der under forårets nedlukning blev indført decideret nødundervisning for landets skoleelever, så kører Søren Nørgaard Meinert og alle andre lærere denne gang derudad med noget, der ligner en almindelig skoledag, bare som fjernundervisning. 

Det giver mindre plads til de lidt skæve indslag, men der har da været lidt.

Lige før jul arrangerede Søren Nørgaard Meinert og en kollega to timers online-bingo med præmier, der var købt for pengene i klassekassen. De bestod af chokoladebarer, vingummier og andre små lækkerier.

- Det var to timer, hvor det bare var grin og gak. Det gør et eller andet. Det tager noget af alvoren væk, siger læreren fra Vipperød.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Nørgaard Meinert underviser hjemmefra via Google Meet. Privat har han også selv to børn, der fjernundervises. En i første klasse og en i fjerde
Søren Nørgaard Meinert underviser hjemmefra via Google Meet. Privat har han også selv to børn, der fjernundervises. En i første klasse og en i fjerde Foto: Privatfoto

Senest har Søren Nørgaard Meinert og nogle lærerpraktikanter indført online fællesgymnastik i spisefrikvarteret, og i fredags sluttede han undervisningen for 7. klasse af med, at de via Google Meet sammen så et afsnit af DR's nye animationsserie for børn, John Dillermand, som handler om en mand med verdens længste tissemand.

- Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at vi viser, at der er en social verden for dem. Spejder, fodbold og andre fritidsaktiviteter er aflyst. Det, tror jeg, er ret hårdt for dem. Vi andre kan ligesom bedre klare den her isolation, siger Søren Nørgaard Meinert.

Har planer om mere kreativ undervisning

Trykker statsminister Mette Frederiksen (S) på den knap, der forlænger de nuværende restriktioner, og måske endda indfører decideret nødundervising, så har Søren Nørgaard Meinert allerede de første planer for sociale tiltag med en snert af faglighed klar:

quote Spejder, fodbold og andre fritidsaktiviteter er aflyst. Det, tror jeg, er ret hårdt for dem

Søren Nørgaard Meinert, lærer, Vipperød Skole

En udvidet bagedyst i form af fælles madlavning, Ole Opfinder hjemmefra - lav din egen robot ud af ingenting, MicroBit på afstand - kodning, iNaturalist - kortlæg naturen omkring dig med en nem app.

- Og så den her, som jeg glæder mig lidt til at komme fra land med: Fortællinger fra landsbyen, som er et projekt i historie og geografi, hvor vi vil prøve at give lokalområdet liv. Vi laver små fortællinger på podcast, som kan aflyttes på QR koder rundt i lokalområdet, fortæller Søren Nørgaard Meinert.

En anden idé er at prøve at spille nogle af de brætspil, som hans elever i 6. og 8. klasse udviklede under nedlukningen i foråret i samarbejde med Thomas Vigild, som er brætspilsnørd og underviser på Vallekilde Højskole. Eleverne blev delt op i grupper online, og udviklede idéer til brætspil, som de så designede og lavede en reklamefilm om.

VIDEO: Se en af de reklamefilm, eleverne lavede om det brætspil, gruppen havde udviklet sammen online.

- Når vi skal spille dem, bliver det noget med, at vi får printet spilleplader og brikker, og så skal selve brætspillet være hos én elev, som så skal filme brætspillet og flytte brikkerne for de andre deltagere, siger læreren fra Vipperød.

Hvis andre lærere eller pædagoger skulle få lyst til at kopiere nogle af Søren Nørgaard Meinerts idéer, så er det helt fint med ham.

- Ja, det ville da bare være fedt. Vi lærere stjæler i forvejen med arme og ben fra andre i hele landet på forskellige Facebook-sider. Det er uvurderligt. Der bliver opfundet så meget fantastisk og sjovt og skævt, siger han.