Fik igen nej til moské: - Nu venter vi på, at borgmesteren sætter sig for bordenden

Det blev et nej fra kommunalbestyrelsen i Holbæk til at gå videre med planerne om at udvide byens moské. Nu venter de på at komme i tale med borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flertallet i Holbæks Kommunalbestyrelse besluttede onsdag aften, at byens moské ikke kan udvide og flytte til større lokaler i bowlingcentret i Vangkvarteret.

Så hvad er nu den muslimske forenings næste skridt?

- Lige nu afventer vi, at borgmesteren, som hun har lovet, sætter sig for bordenden og hjælper os med en løsning. Hun har selv inviteret inden for i forhold til dialog. Hun vil gerne tale om, hvordan vi kommer videre herfra, siger Hikmet Tuncer, formand for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, til TV2 ØST.

17 kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte imod, imens 13 medlemmer fra Konservative, Venstre, Enhedslisten, Lokallisten og Radikale Venstre stemte for.

Islamisk forening vil forfølge udtalelse

Det første politiske udvalg, der skulle tage stilling til, om bowlinghallen kan laves til moské og kulturcenter, var klima- og miljøudvalget.

quote Udmeldingen om, at man stemte nej på grund af en moské og dermed vores religion – den udtalelse komme vi til at forfølge

Hikmet Tuncer, formand for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter

Inden udvalgets møde i begyndelsen af juni, sagde formand John Harpøth (DF) til TV2 ØST:

- Vi kommer aldrig til at stemme for en moské, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted.

Den udtalelse har Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter ikke umiddelbart tænkt sig at lade ligge:

- Udmeldingen om, at man stemte nej på grund af en moské og dermed vores religion – den udtalelse komme vi til at forfølge i forhold til, om der er et retsligt efterspil, siger formand Hikmet Tuncer

Ifølge Hikmet Tuncer, formanden for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, undrer sig over borgmesterens bekymring om at placere en moské i Vangkvarteret.
Ifølge Hikmet Tuncer, formanden for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, undrer sig over borgmesterens bekymring om at placere en moské i Vangkvarteret. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Formand: - Der var ikke nogen, der rakte ud til os

Flere medlemmer af den islamiske forening har understreget, at der ikke er decideret tale om en ny moské, men snarere en udvidelse af den eksisterende.

quote Det er en fredfyldt moské, der har været der i lang tid

Gökhan Güler fra Holbæk, deltog i demonstrationen onsdag

- Jeg vil gerne have, at vi skal have lidt mere plads til vores moské. Det er en fredfyldt moské, der har været der i lang tid. Vi har aldrig nogensinde fået nogle klager. Jeg er her i dag for at vise, at jeg bakker op om, at jeg også kan ændre noget, jeg går ind for, sagde Gökhan Güler fra Holbæk, der deltog i demonstrationen onsdag.

Gökhan Güler fra Holbæk, mødt op for at deltage i demonstrationen onsdag, fordi han støtter planerne om at udvide byens moské.
Gökhan Güler fra Holbæk, mødt op for at deltage i demonstrationen onsdag, fordi han støtter planerne om at udvide byens moské. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Alligevel stemte borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) imod.

- Når jeg stemmer nej, gør jeg det ikke, fordi jeg er imod en moské i Holbæk, men fordi, jeg er bekymret over omfanget af de kulturelle aktiviteter i centret, der kommer til at ligge tæt op ad boligområdet Agervang. Det kan give udfordringer for sammenhængskraften og integrationen, har borgmesteren tidligere forklaret til TV2 ØST.

- Jeg kan ikke sætte mig ind i hendes tankegang og de argumenter, der kommer, fordi det hele bunder i mavefornemmelse og vi tror. Det, jeg synes er ærgerligt, det er, at der ikke er nogen, der rakte ud til os i den her proces, siger formand Hikmet Tuncer.

quote Det, jeg synes er ærgerligt, det er, at der ikke er nogen, der rakte ud til os i den her proces

Hikmet Tuncer, formand for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter

19 pct. af 200 medlemmer bor i Agervang

Begrundelsen om frygt for parallelsamfund og aktiviteter i moskéen, der skader integrationen, undrer formanden for den islamiske forening.

- Jeg har cirka 18 procent af vores medlemmer på 400, der bor i Agervang. Så har vi også kigget på, hvor de ellers bor: Ladegårdsparken, Bjergmarken og hvor de eller ser fordelt. Det overblik har vi, siger han.

Det undrer ham, at han ikke er blevet spurgt om fordelingen af deres medlemmer.

- I Danmark uanset hvem, man er, er vi begyndt at skære alle over en kam. Ja, der findes eksempler på muslimer, der måske falder lidt udenfor, men det med at skære alle over en kam og dømme os på, at der findes enkelte muslimer, der falder udenfor, det synes jeg er virkelig ærgerligt, og det gør noget rigtig skidt ved den her dialog.

Demonstranter undrer sig: - Vi har jo religionsfrihed

Spørger man nogle af de borgere, der var mødt op til dagens demonstration onsdag, mener de ikke, at en udvidelse skader integration.

quote Det er i forhold til grundloven helt i orden, at vi kan danne vores forening

Fatma Kayan, deltog i demonstrationen onsdag

- Jeg synes ikke, vi danner et parallelsamfund. Vi har inviteret folk til at komme herhen og få en snak. Det er jo for at skabe bedre rammer for alle i Danmark, siger Gökhan Güler fra Holbæk.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man som borger har lov til at stille op. Det er en rettighed, vi har. Vi har jo religionsfrihed og det er i forhold til grundloven helt i orden, at vi kan danne vores forening, siger demonstranten Fatma Kayan.

-Jeg synes, det er vigtigt, man bakker op om den her sag og står frem, så derfor er jeg her, siger demonstranten Fatma Kayan onsdag til TV2 ØST.
-Jeg synes, det er vigtigt, man bakker op om den her sag og står frem, så derfor er jeg her, siger demonstranten Fatma Kayan onsdag til TV2 ØST. Foto: TV2 ØST