Fem tons ulovligt fyrværkeri gav ikke fængsel

En 43-årig professionel fyrværker blev dømt skyldig i opbevaring og fremstilling af ulovlig og livsfarlig fyrværkeri.Men manden slap for fængsel - fordi sagen har været for længe undervejs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre år. Så lang tid er der gået fra politiet i november 2005 fandt de store mængder ulovlig fyrværkeri til sagen kom for retten den 13. januar 2009. Og det vækker kritik fra juraprofessor Eva Smith ved Københavns Universitet.

- Det er alt for længe og særligt at det svært at forstå, hvad tiden er gået med. Man har fundet fyrværkeriet, udarbejdet en kosteoversigt. Man har ikke skulle afhøre vidner eller andet. Og det er ikke rimeligt at man som tiltalt skal vente så længe på at modtage sin dom, siger professoren, der også forklarer at Den Europæiske Mennskerettighedsdomstol har understreget at lang ventetid skal give strafnedsættelse.

Og det var netop, hvad der skete i dag i retten i Holbæk. Den 43-årige - der er tidligere frømand i forsvaret - modtog en betinget dom uden straffastsættelse. Det betyder, at han kun kommer i fængsel, hvis han begår ny kriminalitet inden for de næste to år.