Fejlafgørelser stiger i Holbæk Kommune: Børn med handicap får forkert hjælp

Antallet af fejlafgørelser på børnehandicap-området stiger, og børnene ender med at få den forkerte hjælp. Især i Holbæk Kommune står det skidt til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af sager på socialområdet, der bliver omgjort, når de har rundet Ankestyrelsen, er steget.

Holbæk er en af de kommuner, der boner mest ud, når det kommer til fejlafgørelser på børnehandicap-området.

Det viser nye tal udarbejdet af Ankestyrelsen, skriver DR Nyheder. Sidste år fandt Ankestyrelsen fejl i 66 procent af de i alt 41 klagesager, som de behandlede.

20 sager i Holbæk omgjort

Sidste år ændrede Ankestyrelsen Holbæk Kommunes afgørelser 20 gange, fordi de var forkerte. Kun København Kommune får ændret flere afgørelser.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt. Vi arbejder på at gøre det bedre, siger Birgitte Randrup Thomsen, chef for børneindsatsen i Holbæk Kommune, til DR Nyheder.

Familie mangler tabt arbejdsfortjeneste
Læs også
Rådgiver: Folk mister deres job, mens de venter på kommunen
Familie mangler tabt arbejdsfortjeneste
Læs også
Rådgiver: Folk mister deres job, mens de venter på kommunen

Hun påpeger i øvrigt, at sagsbehandlere skal vægte mange forskellige forhold i komplekse sager, og at det kan være skyld i de forkerte afgørelser. Det gør det heller ikke lettere, at flere børn får nye psykiatriske diagnoser.

Holbæk Kommune tænker, ifølge DR Nyheder, på at søge penge til bedre sagsbehandling og overvejer et undervisningsforløb for sagsbehandlere. Samtidig undersøger kommunen, om der er et mønster i de forkerte afgørelser.

Går ud over børnene og deres familier

For børnehandicapområdet gælder det, at 52 procent af sagerne blev omgjort i 2017 mod 46 procent i 2016, viser tal fra Ankestyrelsen.

Sager kan omgøres, hvis de har været i strid med lovgivningen eller haft væsentlige mangler.

Når sager på handicapområdet skal sendes frem og tilbage i systemet, går det udover børnene og deres familie. Det vurderer formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

- Vi mister nogle børn med handicap, som på et senere tidspunkt får problemer med at få uddannelse og beskæftigelse. Det er også et kæmpestort problem for familierne, der bliver klemt rigtig meget i det her system, siger han til Ritzau.

Social- og børneminister: Kommunerne skal stramme op

I Folketinget mener man heller ikke, det er godt nok. Derfor har Social- og børneminister Mai Mercado sammen med partierne i satspuljeforliget afsat 53 millioner kroner i alt fra 2018-2021 til bedre sagsbehandling.

Fra i år skal fejl i sagsbehandlingen på socialområdet også frem i lyset. En gang om året skal alle byråd gennemgå en oversigt fra Ankestyrelsen over fejlafgørelser.

Mai Mercado forventer, at kommunerne forbedrer sig.

- De kommuner, som ikke gør det godt nok, skal stramme op nu og her - ellers løber tålmodigheden ud, siger ministeren til DR Nyheder.

Vagn Kviesgaard
Læs også
Kommune opkrævede for meget for transport af handicappede: Nu kan borgerne klage
Vagn Kviesgaard
Læs også
Kommune opkrævede for meget for transport af handicappede: Nu kan borgerne klage

Nyhedsoverblik