¨

Fejl i flere tusinde pas

Foto: TV ØST

På grund af fejl i over 400 pas har Holbæk Kommune bedt borgere komme forbi med deres pas for at få det kontrolleret. På landsplan er der tale om 50.000 fejl.

Over 400 borgere i Holbæk Kommune har modtaget et brev om, at de skal møde op på Borgerservice for at få kontrolleret deres pas. Beskeden i brevet lød på, at borgerne var registrerede med mere end ét pas, hvilket er i strid med pasloven, og at de derfor skulle møde op.

Landets kommuner overtog for otte år siden arbejdet fra politiet med at lave pas, og siden er der sket 50.000 fejl på landsplan. Passene er registreret forkert på grund af en fejl i computersystemet.

- Når vi som kommune bestiller et pas i passystemet, så opstår der indimellem nogle tekniske propper, som gør, at systemet ikke opdaterer korrekt, siger Søren Forsmann, der er afdelingsleder i Holbæk Kommunes Borgerservice.

16 kommuner gør noget ved problemet

Han fortæller, at de i starten af året fik besked fra Rigspolitiet om problemet, men han forstår ikke, hvorfor det pludselig kommer op nu.

- Personligt savner jeg en dybere begrundelse for, hvorfor det er aktuelt lige nu. Nu hvor det har ventet i flere år, siger han til TV ØST.

Det er da også langt fra alle kommuner, der har gjort noget ved sagen. Kun 16 kommuner er indtil nu gået med på at gøre, som Rigspolitiet forlanger.

Utrygt ikke at vide, om man bliver stoppet

I Holbæk Kommunes brev til de berørte borgere står der, at det er vigtigt, at fejlen bliver rettet, så der ikke opstår problemer på en ferie eller forretningsrejse på grund af uoverensstemmelser i forhold til den internationale konvention om pasudstedelse. 

I et skriftligt svar til TV ØST forsikrer Rigspolitiet dog om, at ingen rejsende får problemer på grund af pasroderiet.

Rigspolitiet understreger desuden, at hele problemet er opstået netop hos kommunerne, der selv er ansvarlig for alle pasudstedelser. At de først i år har bedt kommunerne udbrede fejlene skyldes, at de ikke før har været klar over problemets omfang.

Trods forsikringen fra Rigspolitiet, så slipper usikkerheden ikke sådan bare lige sit tag i de berørte borgere.

- Hvis man nu blev stoppet i udlandet, og de opdagede, at man har de her to pas, så kan man jo risikere ikke at kunne komme hjem. Det, synes jeg da, er utrygt, og så synes jeg, det er utrygt, at de ikke har styr på det mere, end de har, siger Susanne Jørgensen, der er en af de mange borgere, som har fået brev om fejlen og er blevet bedt om at møde op på Borgerservice.

02:18 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App