Familie vandt ø i konkurrence - retten skal afgøre, om de må beholde den

En familiesaga om en taxachauffør og et hus på en lille grøn ø kan nu være slut. Med mindre der viser sig et lille smuthul i strandbeskyttelsesloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den kommende uge skal en retssag afgøre, om Per Quistgaard Klerke og hans familie får lov til at beholde et sommerhus på den lille ø Rønnen i Holbæk Fjord.

Sommerhuset har været i familiens eje siden 1954.

- Det er trist. Jeg føler en handlingslammelse. Det giver mange søvnløse nætter, fortæller Per Quistgaard Klerke. 

Vandt øen i sommerkonkurrence

Det er en yderst speget sag, der på tirsdag skal afgøres i Retten i Holbæk. For 65 år siden vandt Per Quistgaard Klerkes morfar nemlig øen og sommerhuset på 65 kvadratmeter i en sommerkonkurrence, der var udskrevet af Politiken. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Per Quistgaard Klerke er kommet på Rønnen helt fra barnsben. Han er glad for øens måger og har lyttet til deres skrig, siden han var et år, blandt andet en stormmåge, som han kaldte Ib.
Per Quistgaard Klerke er kommet på Rønnen helt fra barnsben. Han er glad for øens måger og har lyttet til deres skrig, siden han var et år, blandt andet en stormmåge, som han kaldte Ib. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Politiken havde oprindeligt købt øen og sommerhuset som sommerresidens til medarbejderne på avisen, men da ingen ønskede at gøre brug af tilbuddet, blev øen og huset altså udloddet i en konkurrence. Den gik ud på, at man skulle gætte forskellige silhuetter af danske øer, som blev trykt i avisen.

Rønnen Ø
Læs også
Vandt egen ø med sommerhus i konkurrence - nu siger myndighederne stop
Rønnen Ø
Læs også
Vandt egen ø med sommerhus i konkurrence - nu siger myndighederne stop

Far til fire vandt 

Der blev indsendt 133.000 besvarelser, og Georg Jensen, far til fire og taxachauffør på Nørrebro, var den heldige vinder, der blev udtrukket. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Georg Jensen, far til fire og taxachauffør på Nørrebro, kom på forsiden, da han vandt Rønnen i en sommerkonkurrence i Politiken. 
Georg Jensen, far til fire og taxachauffør på Nørrebro, kom på forsiden, da han vandt Rønnen i en sommerkonkurrence i Politiken.  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Den 23. juni 1954 bragte Politiken den glade nyhed på forsiden. Her blev det beskrevet, hvordan et af de fire børn, Bjarne på ti år, sprang ellevild hen af broen til øen, da båden gik i land, og udbrød:

- Mor, nu ejer vi et lille stykke af Danmark.

quote Det er trist. Jeg føler en handlingslammelse. Det giver mange søvnløse nætter

Per Quistgaard Klerke

Anlægger civilt søgsmål

Men 20 år senere gik det op for myndighederne, at der var sket en fejl, og at sommerhuset, der består af tre små bygninger, er bygget i strid med strandbeskyttelseslinjen. Det fik familien til at søge om en dispensation, som den fik. Det samme forløb gentog sig i 1996.

Men i 2015 var det slut med muligheden for dispensation. Kystdirektoratet forlangte, at sommerhuset skulle rives ned. En afgørelse, der blev stadfæstet i 2017.

Det stoppede dog ikke familien, der fortsat kæmper for at bevare deres fredelige, grønne fugle-ø og ikke mindst minderne fra barndommen, da morfar vandt øen. Derfor har de nu anlagt et civilt søgsmål mod Kystdirektoratet.  

- Vi fik afslag om at få lov at blive, og tredje gang gik det altså ikke, fortæller Per Quistgaard Klerke.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Rønnen i Holbæk Fjord ligger lidt tættere på Tuse Næs end på Holbæk by. Afhængig af vandstanden er den 1,5 hektar stor. 
Rønnen i Holbæk Fjord ligger lidt tættere på Tuse Næs end på Holbæk by. Afhængig af vandstanden er den 1,5 hektar stor.  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Advokat: Argument holder ikke

Rønnen er egentlig klassificeret som en holm, og sandstranden omkring Rønnen skifter hyppigt form, og på dage med meget lavvande kan man gå tørskoet til stranden ved Hørby.

Øen er fristed for en stor bestand af stormmåger, gravænder og andre fugle. Per Quistgaard Klerke har over for myndighederne forsøgt at gøre gældende, at det er godt for naturen på den lille ø, at der ind imellem bor mennesker derude, blandt andet fordi det holder skadedyr som rotter og mår væk.

quote Der er ikke belæg for at påstå, at mågekolonien har bedre vilkår, fordi der er mennesker på øen

Camilla Skadborg, advokat, Kammeradvokaten

Men Camilla Skadborg, der er advokat ved Kammeradvokaten og som repræsenterer staten i sagen, har ifølge Nordvestnyt udtalt, at dette argument ikke holder.

- Der er ikke belæg for at påstå, at mågekolonien har bedre vilkår, fordi der er mennesker på øen. Og der skal anlægges en meget restriktiv vurdering, når det gælder dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, sagde Camilla Skadborg, har hun tidligere udtalt i retten.

Håber på individuelt hensyn 

Familien håber, at Retten i Holbæk underkender beslutningen om, at Rønnen skal rives ned. Ikke, fordi de er imod reglerne om at beskytte kysterne, men fordi de mener, at der bør være plads til en individuel vurdering i hver enkelt sag.

- Jeg synes, at det er rimeligt, at vi har sådan en lov, for så bliver der ikke plastret til med alt muligt alle mulige vegne. Men argumentet for, at vi skal rive Rønnen ned, er, at det her ikke må danne præcedens, og der synes jeg, at der burde være nogle muligheder for at kigge på hvert enkelt tilfælde, siger Per Quistgaard Klerke.

Sommerhuset Rønnen består af tre små bygninger. Hovedhuset, en gæstehytte og et værksted.
Sommerhuset Rønnen består af tre små bygninger. Hovedhuset, en gæstehytte og et værksted. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Nyhedsoverblik