Familie troede, de købte deres drømmehjem - nu vil kommunen lave restaurant i stuen

I flere år har der været stridigheder om det tidligere traktørsted ved Maglesø. Nu stiller Holbæk Kommune krav.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Line og Nels Hede Rohde har mange planer for, hvad der skal ske med deres hus ved Maglesø lidt uden for Holbæk.

- På tegnebrættet er planen, at bruge det her som opholdsstue, hvor vi kunne sidde og hygge os, fortæller Nels Hede Rodhe fra stueetagen i deres ejendom.

quote Vi er enormt ærgerlige over, at vi ikke kan finde en løsning 

Nels Hede Rohde, Maglesø

I øjeblikket bor parret på 1. sal, men de vil også gerne kunne bruge stueetagen. De planer vil Holbæk Kommune dog sætte en stopper for. Kommunen vil nemlig ændre lokalplanen, så stueetagen udelukkende kan bruges som traktørsted.

- Vi er enormt ærgerlige over, at vi ikke kan finde en løsning som tilgodeser både Holbæk Kommune, os som ejere, og brugerne af området, siger Nels Hede Rohde.

Parret håber at kunne bruge stuen her som opholdsstue. Men kommunen vil det anderledes.
Parret håber at kunne bruge stuen her som opholdsstue. Men kommunen vil det anderledes. Foto: TV2 ØST

Traktørsted siden 1939

Bygningen og området har været et yndet udflugtsmål for lokale og turister siden 1939, hvor det også startede som traktørsted. Derfor vakte det også stor opsigt, da Line og Nels hede Rodhe opsagde den daværende forpagter af traktørstedet, som lukkede i oktober.

Nu er Holbæk Kommune så gået ind i sagen. De mener nemlig stadig, at der skal være traktørsted i stueetagen.

John Harpøth (DF), formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune.
John Harpøth (DF), formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune. Foto: TV2 ØST

- Det er et område, som er unikt. Det er et område, hvor der kommer mange borgere på besøg og gerne vil have en is, en kop kaffe, et stykke mad, og det har der været i mange år. Det er sådan en naturoplevelse, man også skal kunne have i fremtiden, siger John Harpøth (DF), formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune. 

Klima og Miljøudvalget har derfor fremsat et forslag i Kommunalbestyrelsen, om at der stadig skal være traktørsted, og det er på trods af, at det altså er Line og Nels Rohde, der ejer bygningen.

Det er jo Line og Nels Rohde, der ejer bygning, hvorfor skal kommunen bestemme, hvad bygningen skal bruges til?

- Det er fordi der ligger gamle regler, der siger, at det er og skal være et traktørsted. Det er vores holdning, at det skal det også være i fremtiden, siger John Harpøth.

Ingen fastsat tinglysning

De omtalte regler er dog ikke nogle Line og Nels Hede Rohde kendte til, da de købte ejendommen, derfor kan de ikke forstå Klima og Miljøudvalget. 

Huset ved Maglesø.
Huset ved Maglesø. Foto: TV2 ØST

- Jeg synes, det virker med restriktivt, i forhold til, at da vi købte det, og der blevet givet byggetilladelse for 14 år siden, der lå der ingen restriktioner. Der var ingen tinglysning, ingen lokalplaner eller varsler om det.

Parret håber derfor blot på, at de stadig kan nå at finde en fælles løsning, da lokalerne ellers kan risikere bare at stå tomme.

- Vi håber stadig, de vil tale og gå i dialog med os, siger Line Hede Rohde.

Klima og Miljøudvalgets forslag skal nu behandles i Kommunalbestyrelsen og efterfølgende bliver det sendt I høring. Denne proces ventes at tage lidt over et år. 

Se eller gense indslget: Et hus ved Maglesø i Holbæk, der har været traktørsted i 78 år, er endt som centrum i en strid mellem ejerne af bygningen og Holbæk Kommune.