Familie flytter efter tvist med Holbæk Kommune

Et slagsmål om principper mellem Holbæk Kommune og en familie i Jyderup er nu trukket så langt ud, at familien må flytte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I december kunne vi fortælle, hvordan familien Ussing og Vedel fra Jyderup sloges med Holbæk Kommune om retten til tabt arbejdsfortjeneste, fordi deres handicappede datter har brug for døgnpleje.

Over et år er gået med tovtrækkeri, og det har betydet så meget økonomisk lavvande, at familien nu må flytte til en billigere bolig.

- Der er forfærdeligt. Det er rigtig rigtig hårdt for os alle sammen. Jeg synes, det har været en forfærdelig kamp, som har taget alt for lang tid, siger moderen Jeanette Ussing.

Sagen kort

I 2010 fik Jeanette Ussing tilkendt tabt arbejdsfortjeneste i Slagelse Kommune, hvor familien dengang var bosat. En ordning, der ifølge hende skulle være fulgt med, da familien i 2016 flyttede til Holbæk Kommune.

- Jeg havde en eller anden idé om, at lige meget hvilken kommune man boede i i Danmark, så var reglerne ens, siger Jeanette Ussing.

Men Holbæk Kommune ville lave nye beregninger og have ny dokumentation, og ifølge Jeanette Ussing stopper kommunen med udbetalingen af tabt arbejdsfortjeneste med en dags varsel.

I stedet søgte Jeanette Ussings mand, Peter Vedel, nu om at overtage ydelsen. Men fordi der i 2011 kom et loft på, hvor meget en person kan få i tabt arbejdsfortjeneste, ønskede Holbæk Kommune at nedsætte Peter Vedels ydelse fra 62.000 kroner om måneden til 24.000 kroner om månden før skat.

Sagen har nu været tre gange i Ankestyrelsen, hvor familien hver gang har fået ret. Men nu har kommunen sendt sagen til Ankestyrelsen en fjerde gang.

- Det, synes jeg ikke, er okay, siger Jeanette Ussing.

Kommunen vil gå med livrem og seler

Koncerndirektør fra Holbæk Kommune, Ulrich Schmidt-Hansen, understreger, at kommunen er kede af den lange sagsbehandlingstid, men forklarer, at sagen har så principiel karakter, at de skal være helt sikre på, hvordan de fremadrettet skal gribe sager af den her karakter an.

- Der er jo blevet lavet de regler om et ydelsesloft på beløbet, man kan modtage fra en kommune i forhold til tabt arbejdsfortjeneste. Derfor er vi nødt til at efterprøve alt hos Ankestyrelsen, siger Ulrich Schmidt-Hansen.

I forhold til de foreviste breve fra Ankestyrelsen, der beskriver, at denne familie ikke rammes af ydelsesloftet, skriver koncernchefen:

- Det principielle er, hvorvidt Peter Vedel både er omfattet af reglerne fra før 2011 om tabt arbejdsfortjeneste uden loft, og samtidig har ret til at få lavet beregningen på baggrund af hans indtægt på et senere tidspunkt, altså efter 2011. Her afventer vi fortsat Ankestyrelsens afgørelse, siger Ulrich Schmidt-Hansen.

Et plaster på såret

I sidste måned fik familien for første gang i næsten et år udbetaling fra kommunen. Og det med tilbagevirkende kraft. Men altså kun beløbet op til ydelsesloftet.  

- Det redder os måske lidt, men fremadrettet har vi jo valgt at sidde med en økonomi, som vi troede, vi havde. Men at skære 2/3 dele af det vi havde før, så kan vi jo ikke bo her, siger Jeanette Ussing.

”Det er ikke godt nok”

Formanden for læring og trivselsudvalget i Holbæk Kommune er ked af de konsekvenser, den principielle sag har ført med sig.

- Det kan tage noget tid i forskellige sager, fordi der er nogle forløb eller noget, der skal undersøges, men selvfølgelig skal en sag ikke trække ud over meget lang tid og få så voldsomme konsekvenser for en familie, når de i princippet er blevet bevilget en ydelse. Vi har bedt administrationen om at stramme op, siger Lars Dinesen (S), Holbæk Kommune.