¨

Fagre nye valgsystemer

Foto: TV ØST

Farvel til valglister af papir og go’ dag til stregkoder og scannere. Nyt digitalt system skal gøre ventetiden til stemmeboksen kortere.

På tirsdag går turen forbi de lokale valgborde. Her modtager den valgtilforordnede valgkortet, bladrer efter vælgeren på valglisten, udleverer en stemmeseddel og vi sætter krydset. Ligesom det altid plejer at være. Men i Holbæk og Faxe kommuner er de analoge lister skiftet ud med fagre nye digitale valglister.

- I det gamle system sad man manuelt og bladrede fem og tilbage for at finde den enkelte vælger. Her i det nye system, går det meget hurtigere, siger Lene Agregaard, projektansvarlig, Holbæk Kommune.

Valgkortene i de to kommuner er forsynet med stregkoder, så scannerne hurtigt kan finde vælgerne i systemet på valgstedet. Derefter får man sin stemmeseddel i hånden.

I Holbæk Kommune har man brugt 140.000 kroner på det nye system. Men det bliver indtil videre kun brugt på kommunens fire største valgsteder.

- De danske kommuner er i gang med at digitalisere deres opgaver, og nu er turen kommet til valghandlingen, siger Hans Søie, Kommunaldirektør, Holbæk Kommune.

Han mener, at det er en rigtig god forretning. Dels sparer kommunen udgifter til valgtilforordnede og dels sparer man på borgernes tid.  På sigt ser kommunaldirektøren også gerne, at man afgiver sin stemme via en computer.

I Faxe Kommune bliver systemet brugt på to af kommunens valgsteder. På landsplan vil 25 kommuner gøre brug af det.

Her kan du se indslaget om det nye system: http://www.tv2regionerne.dk/?id=513678&r=3.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App