Etiopien undersøger adoptivbørn i Danmark

De etiopiske myndigheder undersøger forholdene for adoptivbørn, der er fjernet fra adoptivforældre i Danmark. Blandt andet en familie i Holbæk, hvis sag danskerne fik et indblik i dokumentaren 'Adoptionens pris' i 2012.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Oven på sagerne omkring etiopiske adoptivbørn, som de myndighederne tvangsfjernede fra deres danske adoptivforældre, undersøger de etiopiske myndigheder nu børnenes forhold i Danmark. Det skriver Politiken.

Det sker blandt andet som opfølgning på de meget omtalte sager, der kom frem i dokumentaren "Adoptionens pris" i 2012, hvor en familie fra Holbæk blandt andet deltog. De havde adopteret de to etiopiske børn Masho og Roba, men endte med at sende Masho væk. Dokumentaren omhandlede flere etiopiske adoptivbørn, der blev tvangsfjernet fra deres danske adoptivforældre.

I samme program blev adoptivbørnenes biologiske forældre kontaktet og fik forelagt de meget voldsomme billeder af tvangsfjernelserne. Det har igangsat en retssag i Etiopien, hvor familierne vil have adoptionerne ophævet.

- Domstolen, som er den højeste myndighed, har bedt MowCya (Etiopiens ministerium for Kvinder, Børn og Unge red.) indhente oplysninger om børnene, så den kan træffe en afgørelse i sagerne, forklarer den ene af de to udsendte eksperter, Hiruy Feleke, til Politiken.

Få oplysninger

Han er børnesagkyndig og er i Danmark sammen med ministeriets juridiske chef, Dereje Habtemichael.

De to måtte dog rejse hjem søndag uden at være blevet meget klogere.

Den danske myndighed Ankestyrelsen, som står for adoptionsområdet, har således afvist at hjælpe med specifikke oplysninger om de fire børn eller med kontakt til deres adoptivfamilier og anbringelsessteder, fremgår det af et brev fra ankechef Lene Conrad til de etiopiske embedsmænd.

- Grænserne for vore beføjelser gør det umuligt for os at forsyne jer med oplysninger om status for afsluttede og specifikke adoptionssager, skriver ankechefen ifølge Politiken og henviser til, at det er andre myndigheder, navnlig kommunerne, der står for udsatte børns velfærd.

Heller ikke det private danske adoptionsbureau DIA, som er officiel vært for besøget og har betalt flyrejse og hotel for de to embedsmænd, må hjælpe med konkrete oplysninger om bestemte børn eller familier

/ritzau/