Erfarne politifolk er skuffede efter trafikkontrol - udskrev bøder for 145.000 kroner på få timer

En stor trafikkontrol torsdag eftermiddag og aften udløste en overraskende lang række sigtelser for blandt andet spirituskørsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Formålet med en stor politiaktion på Nordvestsjælland torsdag aften var egentlig at afsløre uopmærksomhed i trafikken. Men det blev et stort antal spiritus- og narkopåvirkede bilister, der dagen derpå optager sindene hos politiet.

- Det er skuffende, at der er så mange, der kørte med spiritus eller narkotika i blodet. At så mange taler i håndholdt mobil er jeg egentlig ikke så overrasket over det. Men jeg synes, tallet for spiritus- og narkokørsel er beskæmmende højt, siger Peter Stryhn, der er leder af færdselspolitiet i Midt- og Vestsjællands Politi.

Ved kontrollen blev otte bilister med spiritus i blodet stoppet, mens yderligere to bilister er mistænkt for at være påvirkede af narkotika.

quote Jeg har været leder af færdselspolitiet i dette område i 15 år. Vi ved godt, at der er en del spirituskørsel, men det skuffer mig lidt, at der er så meget

Peter Stryhn, leder, færdselspolitiet, Midt- og Vestsjællands Politi

Læge hjalp

Kontrollens første timer foregik i Holbæk, mens de senere kontroller foregik i henholdsvis Fårevejle og Snertinge. Politiet var i aktion fra klokken 14.00 til klokken 21.00.

- Den første del af aktionen havde til formål at opdage bilister med håndholdt mobil. Da det så blev for mørkt, så skiftede vi over til en målrettet spirituskontrol, siger Peter Stryhn.

Til den sidste del af indsatsen fik politifolkene hjælp fra en lokal læge – og han fik overraskende travlt med at tage blodprøver.

- Jeg har været leder af færdselspolitiet i dette område i 15 år. Vi ved godt, at der er en del spirituskørsel, men det skuffer mig lidt, at der er så meget. Man kan godt frygte, at det rent faktisk er billedet sådan en helt almindelig torsdag, siger han til TV2 ØST.

Han siger, at aktionen godt kan vække til eftertanke og understreger, at kontrollen i hvert fald ikke kommer til at betyde færre spirituskontroller i området.

- Vi er gået målrettet efter de bilister, hvor der er størst chance – og vi ved, at spiritus spiller en rolle i hvert 10. færdselsuheld. Vi er dog alligevel overraskede over tallene, fordi vi i måske 20 år har arbejdet så målrettet mod spiritusbilisme i det her område, siger Peter Stryhn.

Sådan faldt antallet af sigtelser ved kontrollen

Brugte politielever i aktion

Kontrollen blev foretaget med støtte fra 15 elever på politiskolen. Alt i alt medvirkede 24 politibetjente i den store kontrol.

Udover de mange spiritus- og narkotikabilister, så afslørede kontrollen også hele 30 bilister, der talte i håndholdt mobil under kørslen.

- Det er nok ikke så overraskende. Der er nok ikke den samme opmærksomhed på det i samfundet, som der for eksempel er på spiritusbilister, siger lederen af færdselspolitiet.

Alt i alt passerede omkring 1.000 bilister forbi politiets kontroller, men ikke alle blev standset.

Et forsigtigt og midlertidigt bud på antallet af bøder lyder på, at der blev udskrevet bøder for 145.000 kroner. Dertil kommer sagerne om spiritus- og narkokørsel, hvor bødestørrelserne skal afgøres af de sigtedes økonomiske forhold og tidligere historie for lovovertrædelser.

Efter kontrollen ventes 31 bilister at få et klip i kørekortet.