Epidemi truer spædbørn

En særligt hård og livstruende virus rammer masser af børn lige nu. Børnene kan ikke trække vejret og skal indlægges på hospitalet, ofte på ugelange ophold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ikke sjovt at se sit barn have det så dårligt. Det er det virkeligt ikke. Michelle Christensen fra Holbæk har sammen med sin 7 måneder gamle datter Mynthe i en uge været indlagt på børneafdelingen på Holbæk sygehus.

- Hun begyndte at hyperventilere og hostede og var varm. Hun var meget mere syg end man plejer at være, ved almindelig sygdom. Først lagde vi hende som vi plejer, men hun vågnede op kl. 23.30 og kunne ikke få vejret. Kl. 02.30 ringede vi til vagtlægen, der fik hende indlagt akut på børneafdelingen, siger Michelle Christensen i dag til TV2 Øst.

Det viste sig at Mynthe er blevet smittet af RS-Virus. Symtomerne er hoste, slim i næsen, besværet vejrtrækning og manglende appetit.

- De små børn kan ikke finde ud af både at spise og trække vejret samtidig. Derfor mister de ofte appetitten. Så det skal man - sammen med den hivende vejrtrækning holde øje med, siger ledende overlæge på børneafdelingen på Holbæk sygehus, Jan Færk.  

Ifølge Jan Færk er Danmark lige nu ramt af en RS-epidemi. - Vi får ca. 10 børn ind om dagen. Det er en uge siden, at det begyndte at gå rigtigt stærkt, og lige nu vælter børnene ind.

Dertil kommer at sygdommen i år er særligt hård. RS-virus er en sygdom, vi ser hver vinter. Den ændrer sig en lille smule fra år til år, ligesom influenza gør det. Og de børn, vi får ind i år, er særligt hårdt ramt. Mange er nødt til at komme i respirator, og det er usædvanligt, siger Jan Færk i dag til TV2 Øst.

Hvis sygdommen ikke bliver behandlet på børn, der er under 10 måneder gamle, kan det have katastrofale følger: - det er klart, at hvis ikke vi gør noget, ja, så risikerer man at barnet holder op med at trække vejret. Og så er det jo helt galt, siger Jan Færk, og opfordrer derfor til at man søger læge, hvis ens barn har ovenstående symptomer på sygdommen.