Ensrettet hovedgade fører til hidsig debat i byrådssal

Hvorvidt Ahlgade i Holbæk skal ensrettes eller ej, var noget der fik byrådspolitikerne op af stolen onsdag aften under byrådsmødet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis der er noget, der kan sætte fart i debatten i kommunalbestyrelsen i Holbæk, så er det trafikken gennem byens hovedstrøg, Ahlgade.

Onsdag aften fortsatte den efterhånden årelange diskussion om ensretningen af gaden.

- Der er ikke en eneste af butikkerne i Ahlgade, der synes, det er en god ide at ensrette gaden, fastslog Michael Suhr (K) og fortsatte:

- Det er som om, der ikke må køre biler ind i byen. Helt overordnet ser jeg Holbæk som et handelscenter, hvor det skal være nemt at køre ind og ud, sagde han.

Vil udskyde forsøgsprojekt

Men Michael Suhr måtte konstatere, at hans passionerede indlæg for helt at droppe forsøget med ensretning af Ahlgade ikke rokkede flertallet.

quote Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke vil være med til at følge flertallets indstilling om at afvente

Carsten Andersen (V), byrådsmedlem

Socialdemokratiet, SF, Lokallisten, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten besluttede sig for igen at udsætte forsøgsprojektet med at ensrette Ahlgade kombineret med bredere fortov.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke vil være med til at følge flertallets indstilling om at afvente, hvad der kommer ud af byrumsplanen. Det er sund fornuft. I stedet for at være afvisende og kontrær og sige, vi vil ikke være med til noget som helst, sagde Carsten Andersen (V).

Heftig debat 

Konservative, Liberal Alliance og Radikale ønskede helt at skrotte alle planer om et forsøg med den omstridte ensretning. Ahlgade er byens hjerte, og tydeligvis også en hjertesag for flere politikere. Pulsen kom op i byrådssalen.

- Jeg ved godt nogen kalder mig reaktionær. Men vi har været rundt at spørge samtlige butikker. Ingen støtter ideen. Så drop den, lød det fra Michael Suhr (K).

Artiklen fortsætter under billedet.

Den videre proces for forsøgsprojektet i Ahlgade var på dagsorden til aftenens byrådsmøde i Holbæk.
Den videre proces for forsøgsprojektet i Ahlgade var på dagsorden til aftenens byrådsmøde i Holbæk. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Og Emrah Tuncer (Rad.) supplerede:

- Hvor kommer ideen fra? Hvem har ønsket det her? Har man overhovedet spurgt kunderne? Gå en runde og få en snak med butiksindehaverne. De ønsker det ikke. Der er ingen grund til at udskyde forsøget igen. Det skal stoppes, lød det fra den radikale politiker.

Det fik Karen Thestrup Clausen (EL) op af stolen.

- Jeg synes, at Michael Suhr og Emrah Tuncer skal gøre sig klart, at vi lever i det 21 århundrede. Vi behøver ikke at køre i bil lige til hoveddøren. Den opfattelse er lige til lossepladsen. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man tror, at byer, der laver trafikfrie områder, dør. Der er masser af købstæder med strøggader uden biler. De dør ikke, sagde Karen Thestrup Clausen.

Beslutning udskudt endnu en gang

I marts sidste år besluttede kommunalbestyrelsen at sætte gang i forsøgsprojektet ”Mere liv i Ahlgade”. 

Forsøget med en ensrettet handelsgade skulle afprøves i tre måneder her over sommeren 2019. Men der kom aldrig rigtigt liv i forsøget. Allerede i maj besluttede kommunalbestyrelsen nemlig at udsætte forsøget til i år. Der var massive protester fra flere butiksejere, der ikke mente, at kommunen havde lyttet til deres bekymringer.

Debatten og protesterne er siden forsat. Derfor vil kommunen nu nærmest begynde forfra med inddragelse af forskellige aktører omkring handelsgaden. Men først skal politikerne vedtage den såkaldte ”Byrumsplan”, der skal fastlægge rammerne for udviklingen i bymidten.

Men aftenens beslutning er ensretningen af Ahlgade altså blevet udskudt endnu en gang – formentlig til 2021. Det er et valgår, og så kan hvad som helst ske – eller snarere ingenting. Det frygter i hvert fald formanden for Klima- og Miljøudvalget, John Harpøth (DF). Han er bekymret for forsøgsprojektets fremtid, hvis det skal gennemføres lige før kommunalvalget:

- Vi ved, at politikere altid bliver svage, når vi kommer hen omkring et valg, sagde John Harpøth for nylig til Nordvestnyt.