Elmely Kro har nu deres bæredygtige grise på menuen

I september fortalte vi her på TV ØST, at Elmely Kro syd for Holbæk havde anskaffet sig tre grise, som gik og hyggede sig i kroens baghave. Nu er grisene blevet slagtet og fredag fik de første gæster lov at smage en af grisene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag aften kunne gæsterne på Elmely Kro i Ugerløse sætte tænderne i en hovedret, der bestod af kød fra en af de tre grise, der siden maj, har gået ude i kroens baghave.

Her har Bodil, Ronaldo og Rosa gået og levet godt af grønt køkkenaffald fra kroens køkken, og i september blev de så slagtet

Se indslag: Bæredygtige grise på Elmely Kro.

Nænnede ikke at nævne Bodil i menuen

Vi fangede kroejer Poul Bøje Nielsen lørdag formidag. Han fortæller, at det er grisen Bodil, der først er røget på menuen.

- Vi skrev ikke på menukortet, at det var Bodil, der var på menuen. Det nænnede jeg ikke. Det er måske lige makabert nok.

Hvordan smagte det?

- Kødet havde en fantastisk struktur og god smag – måske lidt til den fede side. De skulle nok være slagtet, da de vejede 20 kg mindre, siger Poul Bøje Nielsen.

- Jeg troede måske, de havde fået for meget motion, men de har været lidt halvdovne, siger han grinende.

Nysgerrige gæster

Det er Gislinge Slagteren, der har slagtet grisene og også her, de har hængt og modnet.

Vidste gæsterne at det var grisene ude fra jeres baghave?

 - Ja, det havde vi skrevet i menukortet. Vi havde skrevet hele historien om dem, siger Poul Bøje Norlsen og tilføjer, at menuen nu vil skifte dag for dag, så det stort set er alt fra tryne til hale, der vil blive brugt på hver gris.

Hvad sagde gæsterne til det?

- Folk kan godt lide at blive overrasket, og der var en del begejstring at spore. Der var faktisk nogen, der kun kom, fordi vi havde skrevet på Facebook, at vi nu serverede de grise, vi har haft gående i baghaven.

- Mange spurgte, om vi nu skal have nye grise, det går de meget op i, siger kroejeren og bekræfter, at han har tænkt sig at købe nogle nye grise i foråret.

God økonomi i grisene

Foreløbigt vurderer han, at Ronaldo, Rosa og Bodil giver kød nok til, at Elmely kan have grisene på menuen i tre uger til en måned.

- Det kan godt svare sig økonomisk. Det er en udmærket avance, vi får på dem. Det er klart, vi har en del udgifter på det – og jeg har ikke lagt alle de timer i, som vi har brugt på at fodre dem og bygge deres indhegning op, men de har jo spist meget gratis mad, fordi de har levet af det grønne affald fra vores køkken.

 

Fredagens menu lød på:

Forret: Variation af jordskokker, smørkogt crudite, jordskokkebark og suppe

Hovedret: Af Elmely Grisen: langtidsstegt ryg, rilette af skank, orange hindbær, sellerihø, variation af gulerødder og spanskkørvel

Dessert: Inspiration af After Eight: Chokolade, Engelsk mynte, moccais og brombær 

To retter: 295 kr. Tre retter: 375 kr.


Nyhedsoverblik