Efter flere voldelige overfald på ansatte i fængsler - forbund retter skarp kritik

To voldelige episoder mod fængselsansatte på en enkelt uge får nu Fængselsforbundet til at råbe vagt i gevær.

To voldelige overfald på i alt otte fængselsansatte har været virkeligheden i denne uge. Nu er det nok, mener Fængselsforbundet.

Det startede mandag, hvor fire fængselsbetjente fra Storstrøm Fængsel måtte en tur på skadestuen efter en 27-årig indsat overfaldt dem. Torsdag var den så gal igen. I Jyderup Fængsel endte tre fængselsbetjente og en værkfører på skadestuen efter en voldelig konflikt med en indsat. 

Fængselsforbundet har sagt det før, og de siger det igen, der mangler mere mandskab. Derudover kæmper fængslerne med pladsmangel, som kun gør udfordringerne værre. De åbne fængsler skal i højere grad tage sig af de hårde kriminelle, som de normalt ikke er gearet til, mener Fængselsforbundet.

- De her meget negative fanger, de meget stærke fanger, dominerende fanger, de overtager fuldstændig dagsordnenen i fængslet. Det gør de overfor personalet, og det gør de overfor de svage fanger, og derfor er det en kæmpe udfordring, når vi har dem siddende derude, siger Bo Yde Sørensen, der er forbundsformand for Fængselsforbundet.

Formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, retter skarp kritik efter flere voldelige overfald i fængsler.
Formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, retter skarp kritik efter flere voldelige overfald i fængsler. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ikke et nyt problem

Kriminalforsorgen blev allerede i 2012 advaret om problemer med mangel på fængselsbetjente, men handlede for sent på det, ifølge forbundsformanden. Det betyder alt for dårlige arbejdsforhold for de ansatte, lyder kritikken.

- Det har nogle monumentale konsekvenser for os som fængselsbetjente, for de indsatte, men selvfølgelig også for samfundet, fordi vi ikke kan passe den opgave, vi er sat i verden for, hvilket er at gøre de indsatte lidt mindre kriminelle, når vi løslader dem igen, siger Bo Yde Sørensen. 

Også tillidsmanden i Jyderup Fængsel siger, at manglen på mandskab ikke er en ny problematik, og de kan tydelig mærke, at der er kommet flere hårde kriminelle i de åbne fængsler. Det fører oftere til voldelige konflikter.

- Sådan nogle situationer, som den i går, kunne måske have været undgået, hvis personalet havde, som i gamle dage, haft tid til at være ude mellem de indsatte, se hvad der foregår, og hvordan har han det ham her i virkeligheden, før det er for sent, siger fængselsbetjent og tillidsmand Nina Odgaard.

Tillidsmand Nina Odgaard kan godt genkende, der er kommet flere voldelige konflikter med de indsatte.
Tillidsmand Nina Odgaard kan godt genkende, der er kommet flere voldelige konflikter med de indsatte. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Kriminalforsorgen: - Vi har ikke været gode nok

Ifølge Kriminalforsorgen arbejder de både med rekruttering og fastholdelse af deres personale, men de erkender, at det ikke altid er godt nok.

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at vi har nogle problemer og ikke har været gode nok. Det arbejder vi på at få forbedret både nu og på den lange bane, siger Lars Rau Brysting, der er chef for koncernssikkerhed i Kriminalforsorgen, og fortsætter:

- Det er mere komplicereret end som så. Vi så gerne, at vi var et andet sted, og vi så sådan set også gerne, at personalet ikke skulle tåle sådan nogle ting, som de er blevet udsat for i de konkrete situationer, siger Lars Rau Brysting.

Ifølge medlem af retsudvalget, Kasper Roug (S), er der blevet tilført flere penge til fængselsområdet, men det rigtige arbejde ligger i at få rekrutteret flere fængselsbetjente. 

- Hvad skal der til for, at vi kan få nogle flere. Det er blandt andet også nogle af de kampagner, vi kører med nu. Det handler om videreuddannelse, det handler om at kigge på, hvilke type karrieremuligheder er der som fængselsbetjent. Ganske enkelt gøre det mere attraktivt, siger Kasper Roug (S). 

Ifølge Fængselsforbundet håber de på flere fængselsbetjente i den nye flerårsaftalen, som politikerne inden længe skal til at forhandle med Kriminalforsorgen