Fem forbud mod restaurant – nu kan man igen spise på Den Gode Viking

Der skulle fem forbud til at få rettet op på tingene hos restaurant Den Gode Viking på Orø, inden de igen kunne åbne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden juli har restaurant Den Gode Viking på Orø modtaget fem forbud. Det fremgår af kontrolrapporten fra den 14. august at Fødevarestyrelsen ikke fandt nogen anmærkninger, og restauranten er åbnet igen.

I kontrolrapporten står, at restauranten har fået rengjort det hele til bunds og kasseret alle fødevarer, der ikke var egnet til opbevaring.

quote Generelt er forbud mod produktion et værktøj, vi meget sjældent tager i brug

Henrik Hviid sektionsleder for Fødevare Sjælland/Fyn

Restauranten havde også kasseret engangsemballage som ikke kunne rengøres, som desuden var opbevaret i et ikke skadedyrssikret drivhus.

I kontrolrapporten fremgår det, at resaturanten fremadrettet vil indarbejde nye rutiner for rengøring og gennemgang af køleskabe.

Ikke hverdagskost for fødevarekontrollen

De mange forbud er ikke hverdagskost for fødevarekontrollen. Sektionsleder for Fødevare Sjælland/Fyn, Henrik Hviid, kalder sagen yderst sjælden.

- Generelt er forbud mod produktion et værktøj, vi meget sjældent tager i brug. Ofte kan vi få virksomheden til at rette ind med indskærpelser og bødeforlæg, men ligefrem et forbud mod at producere er meget sjældent, siger han.

Fødevarestyrelsen foretager omkring 10.000 kontrolbesøg om året og uddeler maksimalt fem forbud mod produktion og markedsføring af fødevarer. Af de fem skyldes det typisk rod med dokumenter om, hvor råvarer stammer fra.

Gentagende kontrolbesøg og flere forbud

Fire gange i juli var fødekontrollen på besøg hos Den Gode Viking, og tre gange endte det med et forbud. Den 16. juli kunne restauranten åbne igen, men på det næste kontrolbesøg var den atter gal.

quote Jeg kan ikke acceptere jeres afgørelser på nogle måder, den er mere personlig end fagligt baseret

Clay Green indehaver af Den Gode Viking

I kontrolrapporten fra den 7. august fandt styrelsens kontrollanter så rystende forhold, at de straks valgte at lukke restauranten.

En beslutning indehaver af Den Gode Viking Clay Green dengang bestemt ikke var tilfreds med:

- Jeg kan ikke acceptere jeres afgørelser på nogle måder, den er mere personlig end fagligt baseret. Vi vil selvfølgelig klage over afgørelsen, og ved den nye kontrol skal det være andre kontrollanter.

I kontrolrapporten kan man blandt andet læse, at der omkring buffetområdet og i køkkenet var flere grønne spyfluer, og i en skål med størknet chokolade sad der en flue, som var blevet fanget i størkningsprocessen.

Der blev desuden fundet potentielt sundhedsskadeligt mad i form af fordærvet mad i køkkenet, varer der var langt over sidste salgsdato og varer, hvor temperaturen enten var alt for høj eller alt for lav.

Genkender ikke billedet

Indehaver Clay Green kan slet ikke kende det billede, fødevarekontrollen har fået:

- Det er klart, når vi har lukket tre dage, at nogle ting skal smides ud. Fødevarekontrollen efterlever udtrykket, at overdrivelse fremmer forståelsen, fortæller Clay Green. 

Lageret var heller ingen undtagelse. Lagergulvet fremstod med mørke belægninger af skidt og flere steder, var der huller ud mod det fri. Der var også massive ansamlinger af ekskrementer fra katte og enkelte rotteekskrementer på lageret.

quote Deres ekstreme beskrivelser har intet med virkeligehden at gøre

Clay Green indehaver af Den Gode Viking

Hvilket Clay Green på ingen måde heller er enig i: 

- Det, de kalder et fødevarelager, har aldrig været et fødevarelager. Der stod krydderier, som aldrig er blevet brugt, og så er det pludselig et fødevarelager. Deres ekstreme beskrivelser har intet med virkeligehden at gøre. 

Der skal meget til at lukke en restaurant 

De mange forbud, restauranten har modtaget, er udstedt af fem forskellige kontrollanter oplyser Fødevarestyrelsen.

- I den her sag har der været fem forskellige ude på virksomheden, men sådan er det ikke nødvendigvis i alle sager, fortæller Henrik Hviid.

viking
Læs også
Gæst meldte restaurant til Fødevarestyrelsen – blev hængt ud på nettet og modtog trusselsbrev
viking
Læs også
Gæst meldte restaurant til Fødevarestyrelsen – blev hængt ud på nettet og modtog trusselsbrev

At det har været fem forskellige kontrollanter, er Clay Green helt uenig i.

-  Det har det ikke været. Det har været Henrik Hviid og hans lærling. Jeg har hele tiden bedt om at få en anden ud, men det har jeg ikke fået. 

Han oplyser desuden, at der ikke er en bestemt facitliste for, hvad der skal til, før en restaurant modtager et forbud mod produktion.

- De overvejelser, vi gør os, er, om der er mange overtrædelser,  det indtryk vi får af virksomheden, i forhold til om de er villige til at rette ind og deres evne til at rette op på tingene, eller om de har de brug for en pause for at få gjort rent og ryddet op, fortæller Henrik Hviid.

Kontrolbesøg på vej

Af dokumenterne fra Fødevarestyrelsen fremgår det også, at styrelsen var nødt til at komme tilbage flere gange, før Den Gode Viking igen fik lov at åbne.

- Vi kunne ikke med god samvittighed lade denne virksomhed fortsætte arbejdet under disse forhold. Her var alt for store overtrædelser af reglerne for hygiejne og håndtering af fødevarer til, at vi kunne lade dem fortsætte, før problemerne var løst, siger fødevarechef Henning Knudsen.

På kontrolbesøget den 12. august fandt man i det ene køleskab med grøntsager og frugt rådne vindruer, og i et køleskab i baglokalet blev der fundet en pakke toast og et hjemmebagt brød med synlige hvide og grønne plamager i vækst.

quote Det er komplet fis i en hornlygte, at man går direkte efter at finde fejl

Clay Green indehaver af Den Gode Viking

Men Clay Green føler sig uretfærdigt behandlet. 

-  Jeg mener, vi er der, hvor der ikke er noget at komme efter, og inviterer dem. De kommer og kigger og finder fire småting fra tidligere og derfor kan de ikke ophæve forbuddet. Det er komplet fis i en hornlygte, at man går direkte efter at finde fejl, mener Clay Green. 

Clay Green oplyser desuden, at han har klaget til Fødevarestyrelsen, men har stadig ikke hørt noget fra dem. 

- Jeg ligger mig ikke bare ned og makker ret. Jeg ved, at forbuddet er kommet, fordi jeg ikke har været underdanig og bare accepteret alt, som de har sagt, fortæller Clay Green. 

Restauranten genåbnede den 14. august, men fødevarestyrelsen vil inden længe igen besøge Den Gode Viking.

- Vi siger, at der går op til to måneder, men det er selvfølgelig en konkret vurdering. Man kan godt forstille sig, at vi kommer og besøger Den Gode Viking snart igen, fortæller Henrik Hviid.


Nyhedsoverblik