Efter corona-karantæne - nu kan Uffe endelig komme ud af lejligheden

Uffe Frejdal Nielsen har i 14 dage været isoleret i sin lejlighed sammen med sin kone, efter at de kom hjem fra Wuhan i Kina, der er ramt af corona-virus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndagens blæsevejr indbyder ikke ligefrem til udendørs slentreture.

Men for Uffe Frejdal Nielsen er en gåtur rundt i Ladegårdsparken i Holbæk absolut et af dagens højdepunkter.

quote Det er jo dejligt og forfriskende at komme ud og få noget frisk luft og noget bevægelse

Uffe Frejdal Nielsen, Holbæk

I de seneste 14 dage har han og hans kone ikke været ude af deres lejlighed.

- Det er jo dejligt og forfriskende at komme ud og få noget frisk luft og noget bevægelse. Så jo, det er en behagelighed, at man kan gå rundt igen og se, hvad der sker ude i samfundet, så det er ganske udmærket, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Pludselig var der fuldstændig dødt

Indtil for nylig var han på ferie i Wuhan, der ligger i Hubei-provinsen i Kina, hvor hans kone kommer fra. Området har siden januar været ramt af virussen, der har fået navnet SARS coronavirus 2, og som kan give smittede sygdommen Covid-19.

Læs også
Turist fra Holbæk fanget i kinesisk by ramt af coronavirus: - Gaderne er helt øde

- Tanken var, at vi skulle fejre kinesisk nytår, men to dage før blev alt aflyst. Togene holdt op med at køre, og så var det slut. Så blev det kedeligt.

Pludselig befandt Uffe Frejdal Nielsen sig lige der, hvor allerflest var smittet af virussen. Han har besøgt Wuhan mange gange, men han har aldrig oplevet millionbyen, som han gjorde denne gang.

- Det var ligesom en myretue, der farer rundt. Så lige pludselig, fra den ene dag til den anden, var der fuldstændig dødt. Det er en surrealistisk oplevelse at se, at der ikke sker noget overhovedet.

Artiklen fortsætter under billederne.

Den ellers så travle millionby Wuhan lå øde hen, da Uffe Frejdal Nielsen var der, mens den er hårdt ramt af corona-virus.
Den ellers så travle millionby Wuhan lå øde hen, da Uffe Frejdal Nielsen var der, mens den er hårdt ramt af corona-virus. Foto: Privatfoto
Lufthavnen i Wuhan var fuldstændig tom for andre mennesker, da Uffe Frejdal Nielsen skulle transporteres til Danmark af myndighederne.
Lufthavnen i Wuhan var fuldstændig tom for andre mennesker, da Uffe Frejdal Nielsen skulle transporteres til Danmark af myndighederne. Foto: Privatfoto

Mens flere blev syge og lægerne kæmpede mod virussen, lød ordrerne fra de kinesiske myndigheder, at alle skulle blive i deres hjem. Kun de mest nødvendige ture ud af lejligheden, til for eksempel supermarkedet, var lovlige.

quote Der var fuldstændig dødt. Det er en surrealistisk oplevelse at se

Uffe Frejdal Nielsen

På gaden mødte Uffe Frejdal Nielsen også de kinesiske myndigheder.

- De kom med de her termometre, som de satte på panden: jo, du må godt komme ud og jo, du må godt komme ind igen. Det er en surrealistisk oplevelse, men jeg har ikke på noget tidspunkt været nervøs for noget som helst, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uffe Frejdal Nielsen skulle have mundbind på, når han gik ud på gaden i Wuhan.
Uffe Frejdal Nielsen skulle have mundbind på, når han gik ud på gaden i Wuhan. Foto: Privatfoto

300 skridt om dagen

Efter at have været delvist isoleret i ferielejligheden i Kina, sagde Uffe Frejdal Nielsen og hans kone ja tak til at blive evakueret fløjet hjem til Danmark af myndighederne. Det var en noget anderledes oplevelse for parret. I 11 timer skulle de have mundbind på og overholde strikse regler.

- Der var mange lister, der hele tiden blev tjekket af. Jeg skulle sidde på G47 i flyet, og det sæde var mit, og så skulle jeg sidde der og blive siddende. Arh, jeg måtte godt gå ud på toilettet, men bortset fra det, så var det der, jeg skulle sidde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uffe Frejdal Nielsen på vej hjem fra Kina i forsvarets fly.
Uffe Frejdal Nielsen på vej hjem fra Kina i forsvarets fly. Foto: Privatfoto

Hverken Uffe Frejdal Nielsen eller hans kone blev smittet med virussen. Da de kom tilbage til Holbæk, kom de dog i karantæne i deres lejlighed i 14 dage for en sikkerheds skyld.

De dage, hvor han har bevæget sig allermest, kom skridttælleren op på 300.

- Man kan sige, at det har været indelukket. Men vi har jo overlevet det, og vi har haft det ganske udmærket. Vi har ikke savnet noget som sådan. Men den der frihed med, at man bare kan gå rundt, som det passer én, det er en god ting.

Hjælp fra familie og naboer

Uffe Frejdal Nielsen og konen måtte ikke gå ud for at handle. Det har deres familie til gengæld hjulpet dem med, hvorefter de kunne stille varerne på dørmåtten og gå ud af bygningen, inden parret kunne hente det ind i lejligheden.

Naboerne i Ladegårdsparken har også været klar med hjælp – og pandekager.

- De ringede og sagde, at de havde bagt pandekager. Så gik de op og ringede på og satte pandekagerne ind i elevatoren, og så fik vi en gang pandekager. Det er sødt og dejligt. Vi har ikke lidt nogen nød, vi har haft det ganske fortrinligt.

Brudekjoler og Coronavirus
Læs også
Coronavirus får konsekvenser i Næstved - konfirmationskjoler strandet i Kina

Turen til Kina er noget, parret ikke glemmer foreløbig. Alligevel er de klar til at tage til Kina igen, når det igen er muligt.

- Man skal ikke være bange for noget som helst af den slags. Man skal leve det liv, som man har her og nu. Så jeg tager afsted, når der er mulighed for det.