Efter årelang strid - kommune taber sag om Maglesø Traktørsted

I flere år har Holbæk Kommune og ejerne af det gamle Maglesø Traktørsted kæmpet om, hvordan bygningen skulle bruges. Nu sætter en afgørelse punktum i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvorvidt det gamle traktørsted ved Maglesø skal bruges til erhverv eller ej, har været en strid mellem ejerne af bygningen og Holbæk Kommune siden traktørstedet lukkede i 2017. 

Nu har familien i ejendommen på Maglesøvej, der består af Line og Nels Hede Rohde og deres to sønner, fået planklagenævnets afgørelse på, at de gerne må bruge boligens stueetage og udearealer til boligformål.

quote Det er først nu, at vi rigtigt tror på, at vores mareridt er overstået

Nels Hede Rohde, ejer af ejendommen på Maglesøvej

- Det er først nu, at vi rigtigt tror på, at vores mareridt er overstået. Vi har brugt masser af tid både aftener og weekender på det her. Så det er rart at kunne være 100 procent til stede for sine børn igen, siger Nels Hede Rohde.

Dermed taber Holbæk Kommune deres kamp for, at der fortsat skal drives et traktørsted i bygningens stueetage og udendørsarealerne, som det ellers havde været siden 1939.

- Jeg er rystet over Holbæk Kommunes måde at gribe den her sag an på. Men vi har fået stor opbakning fra lokalbefolkningen, og vi er super glade for at bo her, siger Nels Hede Rohde.

Nels Hede Rohde og hans hustru har indrettet stue i det, kommunen ville have omdannet til et traktørsted.
Nels Hede Rohde og hans hustru har indrettet stue i det, kommunen ville have omdannet til et traktørsted. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kommunen er overrasket

John Harpøth, der er viceborgmester og formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune, er overrasket over Planklagenævnets afgørelse. 

- Det er lidt ærgerligt, at den falder ud til deres fordel, når vi har fået at vide fra administrationen og vores jurister, at den her sag, den vinder Holbæk Kommune. Det forholder sig ikke sådan, og det tager vi selvfølgelig til efterretning, siger John Harpøth og tilføjer:

- Jeg har efterfølgende bedt administrationen på både KMU (Udvalget for Klima og Miljø red.) og Kommunalbestyrelsens vegne, at vi er nødt til at få en redegørelse over, hvad der er op og ned i det her. 

Udsnit fra Planklagenævnets afgørelse:

Planklagenævnet finder, at Holbæk Kommune ikke har haft hjemmel til at nedlægge et forbud efter planlovens § 14 mod ændring af anvendelse af stueplan til boligformål samt forbud mod inddragelse af ejendommens nærmeste udearealer til udearealer til boligen, idet anvendelsen af ejendommens stueetage til boligformål var lovligt etableret efter planloven.

Kilde: Planklagenævnet

Han var ellers af den overbevisning, at en gammel lokalplan fra Jernløse Kommunes tid, var en fordel for Holbæk Kommunes sag. Der er nemlig en grund til, at de har kæmpet for at beholde traktørstedet.

Læs også
Familie troede, de købte deres drømmehjem - nu vil kommunen lave restaurant i stuen
Læs også
Familie troede, de købte deres drømmehjem - nu vil kommunen lave restaurant i stuen

- Det er et unikt sted ikke kun for borgere i Holbæk Kommune, men rigtig mange andre steder. Det er et udflugtsmål ud over det sædvanlige med dejlig natur. Jeg tror, der er mange, der bliver kede af det, siger John Harpøth.

Skulle have købt ejendommen

En ting er viceborgmesteren dog træt af ikke blev gjort helt fra begyndelsen af.

- Det der ærgrer i hvert fald mig, og mange af mine kollegaer tror jeg, er at Holbæk Kommune skulle have købt den her ejendom, så havde vi været ude over det her, og kunne selv bestemme.

John Harpøth fortæller, at der kun er en klageinstans tilbage, nemlig højesteret, hvilket, hvis det står til ham, ikke er en god idé. 

- Jeg mener ikke, det giver mening at sende den videre til højesteret. Det er min vurdering, at når planklagenævnet har talt, så er det punktummet. 

Tvist om sti stadig uafklaret

Selvom et punktum ser ud til at være sat i striden om det gamle traktørsted, ligger der stadig en uenighed omkring en sti. 

Kommunen ønsker nemlig, at en sti, der går ind over familiens ejendom, skal være offentlig. 

Læs også
Kommune vil anlægge sti gennem families grund - men det er ulovligt
Læs også
Kommune vil anlægge sti gennem families grund - men det er ulovligt

Dog er det ikke noget der slår familien ud. 

- Nu har vi trods alt fået slået fast, at det her areal syd for huset er privat have, så det er rart. 

Afgørelsen om stien ligger lige nu hos Miljø- og Fødevareklagenævnet.