Dyrehave i Holbæk er tæt på en realitet efter politisk opbakning

Et enigt økonomiudvalg i Holbæk Kommune stemmer ja til at støtte planerne om en 40 hektar stor dyrehave.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle partier var enige onsdag morgen, da de satte sig sammen på økonomiudvalgsmødet i Holbæk Kommune. Alle var enige om at støtte planen om Holbæk Dyrehave og bevare hjortene, hvis fremtid ellers har været uvis, efter Naturskolen, der havde dyrene, gik konkurs sidste år.

- Jeg er rigtig glad og lettet. Det har været en svær sag. Vi stod pludselig med en økonomisk udfordring, vi ikke kunne forudse. Den redningsplan, vi lavede dengang, vidste jeg jo godt, ikke var den bedste løsning, men det var den løsning, der var mulig, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

quote Jeg er rigtig glad og lettet

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Naturskole gik konkurs

Kampen om hjortene begyndte i maj 2019. Her gik produktionsskolen NV-Pro, der drev Naturskolen i Holbæk, konkurs. Siden har både borgere og politikere kæmpet for at finde en løsning for at redde både skolen og skolens dyr.

I februar i år blev et enigt økonomiudvalg enige om, at UngHolbæk skulle overtage arbejdet med events og aktiviteter i området, mens en anden aktør skulle overtaget arbejdet og ansvaret for dyrene. Her kom det blandt andet på tale, at der skulle være køer i stedet for hjorte.

Men i sommer tog en gruppe borgere sagen i egen hånd. De stiftede foreningen Holbæk Dyrehave for at redde og bevare hjortene. Den idé var politikerne i Holbæk Kommune med på, foreningen skulle dog hjælpe med at skaffe penge til projektet, så der blandt andet kunne opsættes hegn rundt om dyrehaven.

I skrivende stund har foreningen indsamlet 600.00 kroner ved hjælp af folkeaktier og sponsorater, og det er altså nok til, at Holbæk Kommune nu ser projektet som en reel mulighed – også fra et økonomisk perspektiv.

- Jeg vil gerne rette en meget stor tak og give en kæmpe ros til foreningen, der har stablet mange hundrede tusinde kroner sammen. Projektet var ikke blevet til noget, hvis ikke det var for dem, siger Christina Krzyrosiak Hansen og fortsætter:

- Det har været meget tydeligt, at der har været et lokalt borgerønske om, at hjortene skulle bevares. Udfordringen har været det økonomiske. Det, at foreningen nu er gået ind og har bidraget så markant, er rigtig godt.

Selv kommer Holbæk Kommune til at støtte med 450.000 kroner til etablering af projektet, mens kommunen også kommer til stå for driften og pasning af hjortene.

Biodiversitet og læring om naturen

Området omkring Naturskolen bliver i dag allerede brugt flittigt af forskellige foreninger, ligesom man kan gå ture i området.

quote Jeg vil give en kæmpe ros til foreningen, der har stablet mange hundrede tusinde kroner sammen

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

UngHolbæk har også overtaget en del af den gamle produktionsskoles arbejde, som det også fremgik af redningsplanen. Nu får hjortene med overvejende sandsynlig også lov til at blive i området, hvilket vil styrke politikernes ambitioner med området, der kaldes ’Holbæks Grønne Lunge’.

- Det, jeg glæder mig over, er kombinationen af den nye dyrehave med alle dyrene og Holbæks Grønne Lunge. Holbæks Grønne Lunge er allerede nu et fantastisk sted, man kan komme hen og være en del af og lære om naturen. Derudover skal området også sætte fokus på at lære folk om klimaudfordringerne og biodiversitet. Det, synes jeg, er kernen ved det her projekt, vi nu får stablet på benene, og det er jeg rigtig tilfreds med, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Før projektet er hundrede procent endeligt, skal det stemmes igennem på kommunalbestyrelsesmødet på næste onsdag. Derudover er vedtagelsen af Holbæk Dyrehave betinget af, at Holbæk Kommune får dispensation fra Skovloven til at etablere en dyrehave.