Drikkevand på Orø truet af nitrat

På 6 år er indholdet af nitrat i et grundvandsmagasin ved Gamløse fordoblet. Derfor vil Færgebakkernes Vandværk have kommunen til at regere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er nu dobbelt så meget nitrat i vandet på Orø, og det er truende meget, skriver Nordvestnyt.

Vandet på Orø er stadigvæk af høj kvalitet, men de 300 aftagere af vandet fra Færgebakkernes Vandværk går måske en anden fremtid i møde. Deres drikkevand er nemlig truet af nitrat, der er en kort betegnelse for kvælstofholdige gødninger. Og det kommer fra nabomarkerne til vandmagasinet.

- Vi har forgæves prøvet at råbe kommunen op. Men man vægrer tilsyneladende ved at give påbud om ikke at sprøjte med pesticider eller bruge marken. Vi er truet og vil have aktion nu. Det er for sent, når vi må lukke, siger Jørgen Lang Jørgensen, der er formand i Grundejerforeningen og Vandværk Færgebakkerne til Nordvestnyt.

Nitrat opløses let i vandet, og bliver med regnvand ført ud i vandløbene rundt om markerne.  Og i en vandværksbeskrivelse og indsatsplanlægning fra Cowi, som kommunen selv har bestilt, er truslen tydeligt beskrevet.

Jørgen L. Jørgensen forklarer til Nordvestnyt, at de har prøvet med dialog, men fordi de involverede landmænd har meldt afbud til mødet, har det været umuligt at råbe kommunen op, og få dem til at regere.

Det Centrale Landbrugsregister har siden 2007 og frem til 2010 beregnet, at der gennemsnitligt er kommet 137 milligram pr. liter. Og det er faktisk dobbelt så meget som på landsplan.