¨

Detektorfolk på jagt efter et fly

Foto: TV ØST

Under 2. verdenskrig nødlandede et engelsk fly på en mark ved Bonderup. Søndag mødtes metaldetektorfolk for endnu engang at forsøge at finde rester fra flyet.

Omkring 35 metaldetektorfolk og lokalhistorisk interesserede er søndag ude med deres detektorer for at finde rester fra fortiden. 

Det er anden gang de sætter hinanden stævne på en mark ved Bonderup uden for Ugerløse, og målet er at finde dele fra et engelsk fly. I december 1943 under besættelsen skulle det nedkaste den danske faldskærmschef Flemming B. Muus ved Gyldenløves Høj nær Ringsted og efterfølgende kaste våbencontainere ned ved Tissø. Planerne blev dog forpurret, da det engelske fly blev skudt ned af et tysk jagerfly, fortæller arrangørerne af søndagens eftersøgning.

Flyet eksploderede

Den engelske pilot måtte nødlande på den frosne mark. Kort efter nødlandingen eksploderede store af dele flyet og dets last af våben og sprængstoffer. Alle ni ombordværende slap mirakuløst ud af flyet og var stort set uskadte.

Ved den første søgning med metaldetektorer på marken for tre uger siden lykkedes det at lokalisere præcist, hvor nødlandingen havde fundet sted. Mere end 200 dele fra flyet blev samtidig fundet og gravet frem. Blandt fundene var alt lige fra projektiler, flydele og metalstykker fra eksploderede håndgranater.

En ny udstilling åbner i maj måned på 70-årsdagen for befrielsen, og på Holbæk Museum fortælles den dramatiske historie om flyets nødlanding samt lokalbefolkningens og modstandsbevægelsens risikable arbejde med at hjælpe Royal Air Force-flyverne i sikkerhed og til Sverige.

Rapporten om de første fund fra flyet for tre uger siden kan læses her, og her kan du se video fra den første søgning,

Det er frivillige metaldetektorentusiaster, lokalhistorikere og arkæologer, der hjælper Museum Vestsjælland med at  grave flyhistorien frem på marken i Bonderup.

Det lykkedes da også entusiasterne at finde noget denne søndag. Her kan du høre Uffe, Hjalte og Christian fra Svebølle fortælle:

03:12 Luk video

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App