Den første kvinde nogensinde har gennemført hårdt kursus under Frømandskorpset

10 personer har netop været på det årlige kursus i kampsvømmeruddannelsen, og for første gang var en kvinde blandt dem, der bestod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hop flere meter ned i vand fra en helikopter, svøm 10 kilometer med fuldt udstyr i tørdragt og dyk under vand.

Det er bare noget af det, som kursisterne skal igennem på kampsvømmeruddannelsen, der foregår på Frømandskorpsets base i Kongsøre på Nordvestsjælland. Nu har 10 personer lige været igennem, og én af dem, der bestod, er kvinde - og det er første gang nogensinde, at en kvinde er kommet gennem de hårde prøvelser.

- Det er helt fantastisk. Jeg har drømt om det her i meget lang tid, så det er stort for mig, og jeg er ret stolt over at have gennemført, fortæller Lene på Forsvarets hjemmeside. Hendes efternavn er ikke oplyst.

Lene får overrakt beviset for den betsåede kampsvømmeruddannelse.
Lene får overrakt beviset for den betsåede kampsvømmeruddannelse. Foto: Christian Sundsdal, Forsvarskommandoen

Ikke en uddannelse for tøsedrenge

Uddannelsen er et kursus, der hører under Frømandskorpset, men er dog ikke en del af uddannelsen til at blive frømand. Det er et kursus i lignende teknikker, som frømændene skal kunne.

quote Alt er let i en svømmehal, men i havet bliver det hele lidt sværere

Jens Birkebæk Bach, chef for Frømandskorpset

- Vores kursister skal lære at begå og klare sig på havet, hvordan man træder ind på land, og hvordan man holder sig lydløse, fortæller Jens Birkebæk Bach, der er kommandørkaptajn og chef for Frømandskorpset.

- Alt er let i en svømmehal, men i havet bliver det hele lidt sværere. De skal lære at beherske havet, komme sikkert i land og klare opgaven, siger Jens Birkebæk Bach.

Træning under Frømandskorpsets kampsvømmeruddannelse
Træning under Frømandskorpsets kampsvømmeruddannelse Foto: Christian Sundsdal, Forsvarskommandoen

Kvinder kan godt

Der er ikke mange kvinder, der forsøger sig med kampsvømmeruddannelsen, men de, der gør, deltager på samme vilkår som mændene, fortæller Jens Birkebæk Bach.

quote Der må være nogen, der må gå forrest og vise, at det godt kan lade sig gøre

Lene, Trænregimentet og deltager på kampsvømmerudannelsen

Lene er da heller ikke kommet sovende til sit nyerhvervede diplom. I et halvt år har hun trænet op ved at løbe, svømme og få godt kendskab til sit udstyr. Hun ville nemlig vise, at det ikke kun er mændene, der kan gennemføre.

- Jeg har snart været i Forsvaret i 21 år, og jeg har ikke set nogen kvinde, der har kunnet gennemgå kampsvømmeruddannelsen. Jeg synes, det var min pligt at se, om jeg kunne være med til at bidrage på den front, for jeg havde troen på, at jeg kunne gøre det her. Der må være nogen, der må gå forrest og vise, at det godt kan lade sig gøre, siger Lene og fortsætter:

- Jeg tror måske, at kvinder er slemme til ikke at turde, for hvad nu hvis de ikke kan. Sådan har jeg selv haft det. Men jeg havde ikke lyst til at sidde tilbage om 20 år og tænke ’bare jeg havde gjort det’. Man skal turde løbe risikoen, også selv om man ikke nødvendigvis består. For man lærer noget uanset, siger Lene.

Uddannelsen sluttede torsdag i sidste uge og varede i alt ni døgn fra otte morgen til midt om natten. Træningen foregik i og omkring Isefjorden.