De socialt udsatte får sparekniven

Mange projekter for svage og udsatte grupper ser ud til at få den økonomiske krise at føle. Det blev tydeligt, da regeringen i dag fremlagde sit finanslovsforslag. Det er den såkaldte satspulje, der skrumper, og det er netop fra denne pulje, at pengene til mange sociale projekter kommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Drengene i Vang kvarteret i Holbæk er på job. De fjerner ukrudt på legepladsen i deres eget kvarter. Kvarteret er med på den officielle liste over Danmarks ghettoområder.

Via penge fra satspuljen får drengene lommepenge. Til gengæld skal de hjælpe med at holde området pænt. Hvis ikke lommepengeprojektet var der, ved Ahmed Albadri godt, hvad der ville ske

- Der ville være meget mere hærværk, og folk ville side i opgangene og ryge smøger, siger Ahmed Albadrir, der er deltager i lommepengeprojektet.

Søren Moses er leder af projektet, og han har store planer for fremtiden:

- Vi vil gerne udvide med endnu et projekt, der skaber kontakt til lokale virksomheder, så de unge kan komme ud og få et rigtigt arbejde. Ude på virksomhederne kan drengene få et godt netværk, og der får de tilknytning til det øvrige danske samfund.

Men her kan den nye stramme finanslov sætte en kæp i hjulet på Søren Moses' drømme. For et sådan projekt kræver penge

I Danmark reguleres størrelsen af overførselsindkomsternes hvert år i forhold til hvor meget lønningerne stiger på det øvrige arbejdsmarked. 0.3 procent af denne regulering går til satspuljen, og her skal de bruges til socialt arbejde. Da vi er midt i en økonomisk krise har lønstigningerne været små, og derfor er satspuljen i år tilsvarende lille.

Sidste år var satspuljen på 1 mia og i år er den skrumpet til godt 300 millioner.

Formanden for rådet for socialt udsatte forudser, at det vil få store konsekvenser for samfundets svageste, hvis der ikke i år tilføres ekstra midler

- At der lige pludselig er 700 millioner kroner mindre er en katastrofe, derfor handler det om at partierne på Christiansborg må finde pengene et andet sted, siger Jann Sjursen.

I Vang kvarteret venter de i spænding, for i den kommende tid skal finansloven forhandles på plads, og her vil det vise sig om politikerne på Christiansborg finder penge til et projekt, der kan hjælpe drengene videre til at få et rigtigt fritidsjob udenfor området.

- En ting er den fysiske genopretning som der skal til i et område som vores, men det sociale område er ligeså vigtigt, og her er det at finde job til de unge helt centralt, siger Susanne Lysholm Jensen fra Lejerbo i Vang kvarteret.

<p>Mange projekter for svage og udsatte grupper ser ud til at få den økonomiske krise at føle. <br />Det blev tydeligt, da regeringen i dag fremlagde sit finanslovforslag.

 


Nyhedsoverblik