¨

Danmarks største stjernekikkert genopstår på Brorfelde Observatorium

Finmekaniker Knud Seifert med Schmidt-teleskopet. Foto: Brorfelde Observatorium

Med en donation på 750.000 kroner kan Brorfelde Observatorium nu opgradere observatoriets store kikkert, der er landets største teleskop.

Der er guf til stjernekiggerne på Brorfelde Observatorium syd for Holbæk.

Den 10. august begynder arbejdet nemlig med at genoplive det gamle teleskop i et samarbejde mellem Brorfelde Observatorium, ProjectSoft og lektor emeritus ved Københavns Universitet, Johannes Andersen, der er tidligere medarbejder og institutleder på Brorfelde Observatorium.

Det er en donation på 750.000 kroner fra Lundbeckfonden, som kan realisere arbejdet med at opgradere observatoriets store kikkert, Schmidt-teleskopet, som er det største teleskop på dansk grund.

- Vi er taknemmelige for, at Lundbeckfonden har besluttet at støtte os i vores ambition om at udbrede interessen for naturvidenskab til børn i alle aldre. Det er en fantastisk udvikling for Brorfelde Observatorium, der allerede er ved at positionere sig som en naturvidenskabelig attraktion for både store og små, udtaler Emrah Tuncer, Formand for Kultur, Fritid og Fællesskab i Holbæk Kommune, som Brorfelde Observatorium er en del af, i en pressemeddelelse.

Vil øge interessen for naturvidenskab

Bag donationen fra Lundbeckfonden er der store tanker om at øge interessen for naturvidenskab hos skolebørnene.

- Lundbeckfonden har som vision at skabe bedre liv gennem ny viden – og det begynder allerede med at øge interessen for naturvidenskab hos skolebørnene, som derfor er et vigtigt fokusområde for os, udtaler Anne-Marie Engel, forskningschef og leder af uddelingsafdelingen i Lundbeckfonden, og tilføjer:  

- At have den nyeste teknologi til rådighed spiller en vigtig rolle i konkurrencen om de unge menneskers gunst.

Teleskopet skal opgraderes med et moderne CCD-kamera med et felt, der er stort nok til, det eksempelvis kan tage billeder af fuldmånen i en enkelt optagelse med fuld opløsning.

Kameraet skal desuden tilsluttes internettet, og de 50 år gamle motorer til åbning og lukning af observationsspaltens lemme skal fornys, så det foryngede teleskop beskyttes mod ubehagelige overraskelser fra det notorisk ustadige danske vejr. 
 

 

Hvad er Brorfelde Observatorium?

Brorfelde Observatorium er Danmarks største observatorium og blev opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, der flyttede sit observatorium fra Østervold i København, da byens lys efterhånden gjorde det vanskeligt at foretage astronomiske observationer.

I dag er bygningerne, som er tegnet af den anerkendte arkitekt Kaj Gotloeb, og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke også er mørkefredet. En totalfredning, der ikke er set andre steder i Danmark. 

Danmarks største observatorium spillede væsentlig rolle i den danske og internationale forståelse af astronomi frem til 1996, hvor observatoriet lukkede.

Holbæk Kommune udvikler nu et opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi og natur. 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App