Danmarks største stjernekikkert genopstår på Brorfelde Observatorium

Med en donation på 750.000 kroner kan Brorfelde Observatorium nu opgradere observatoriets store kikkert, der er landets største teleskop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er guf til stjernekiggerne på Brorfelde Observatorium syd for Holbæk.

Den 10. august begynder arbejdet nemlig med at genoplive det gamle teleskop i et samarbejde mellem Brorfelde Observatorium, ProjectSoft og lektor emeritus ved Københavns Universitet, Johannes Andersen, der er tidligere medarbejder og institutleder på Brorfelde Observatorium.

Det er en donation på 750.000 kroner fra Lundbeckfonden, som kan realisere arbejdet med at opgradere observatoriets store kikkert, Schmidt-teleskopet, som er det største teleskop på dansk grund.

- Vi er taknemmelige for, at Lundbeckfonden har besluttet at støtte os i vores ambition om at udbrede interessen for naturvidenskab til børn i alle aldre. Det er en fantastisk udvikling for Brorfelde Observatorium, der allerede er ved at positionere sig som en naturvidenskabelig attraktion for både store og små, udtaler Emrah Tuncer, Formand for Kultur, Fritid og Fællesskab i Holbæk Kommune, som Brorfelde Observatorium er en del af, i en pressemeddelelse.

Vil øge interessen for naturvidenskab

Bag donationen fra Lundbeckfonden er der store tanker om at øge interessen for naturvidenskab hos skolebørnene.

- Lundbeckfonden har som vision at skabe bedre liv gennem ny viden – og det begynder allerede med at øge interessen for naturvidenskab hos skolebørnene, som derfor er et vigtigt fokusområde for os, udtaler Anne-Marie Engel, forskningschef og leder af uddelingsafdelingen i Lundbeckfonden, og tilføjer:  

- At have den nyeste teknologi til rådighed spiller en vigtig rolle i konkurrencen om de unge menneskers gunst.

Teleskopet skal opgraderes med et moderne CCD-kamera med et felt, der er stort nok til, det eksempelvis kan tage billeder af fuldmånen i en enkelt optagelse med fuld opløsning.

Kameraet skal desuden tilsluttes internettet, og de 50 år gamle motorer til åbning og lukning af observationsspaltens lemme skal fornys, så det foryngede teleskop beskyttes mod ubehagelige overraskelser fra det notorisk ustadige danske vejr. 
 

 

Hvad er Brorfelde Observatorium?