Danmarks første kvindefængsel indviet - her kan de få ro

Mandag blev Danmarks første kvindefængsel indviet. Det ligger i Jyderup, har plads til 143 indsatte, og så er det også landets første hybridfængsel.

I 33 år har der været et fængsel i Jyderup. Det har huset både kvinder og mænd, men den 29. september blev den sidste mand sendt afsted, og nu er stedet Danmarks første kvindefængsel.

Mandag blev det indviet af blandt andet justitsminister Nick Hækkerup (S), Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), og fængslets institutionschef Ole Hansen var glad for endelig at kunne vise det om- og udbyggede fængsel frem. 

quote Der er rigtigt mange børn, som kan komme i klemme, fordi en af deres forældre kommer i fængsel

Janne Bergmann, enhedschef, Jyderup Fængsel

- Det er en stor dag, lød det fra fængselschefen, der i sin tale rettede en tak til personalet for at have sørget for en nogenlunde normal hverdag i fængslet, mens der blev bygget og banket.

Fængslet har nemlig haft fuld belægning, mens arbejdet har stået på. Nu er mændene så sendt ud til andre fængsler, mens kvinderne er blevet tilbage og har fået selskab af kvindelige indsatte fra andre steder.

- Kvinder er jo i mindretal i fængslerne. 95 procent af de indsatte i landets fængsler er mænd, og fem procent er kvinder. Det gør, at der er en skævvridning i den måde, de bliver behandlet på. De oplever at blive udsat for chikane og afpresning af forskellig karakter. I et kvindefængsel kan de få noget ro, og vi kan forhåbentligt lave nogle tilbud, der er mere målrettet kvinder, siger Ole Hansen.

Storkøkken og besøgslejlighed

Der er plads til 143 indsatte i det nye kvindefængsel. Det betyder, at stort set samtlige af de kvinder, der afsoner i Danmark, skal til Jyderup. Samtidig er stedet landets første hybridfængsel - et fængsel hvor både arresthus, et åbent og et lukket fængsel er samlet under samme tag.

- De kvinder i Danmark, der afsoner, er alle sammen her, og så kan man lave et sammenhængende forløb. Det giver større fleksibilitet, hvis nogen kommer på kant med hinanden, for så kan vi flytte rundt på dem indenfor rammerne og undgå, at det udvikler sig, siger Ole Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

De to enhedschefer Kenni Lyngberg og Janne Bergmann stod for at vise pressen rundt i det nye kvindefængsel.
De to enhedschefer Kenni Lyngberg og Janne Bergmann stod for at vise pressen rundt i det nye kvindefængsel. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Som noget nyt bliver det muligt at uddanne sig til ernæringsassistent i Jyderup, mens man afsoner. Der er lavet et stort produktionskøkken, som leverer mad til samtlige arresthuse på Sjælland. 

I den åbne del af fængslet bliver der også mulighed for at få familien på besøg i en besøgslejlighed, hvor eventuelle børn og partner kan overnatte i op til to døgn ad gangen.

- Der er rigtigt mange børn, som kan komme i klemme, fordi en af deres forældre kommer i fængsel, så det er en måde at skabe en ramme på, hvor man kan være sammen med sin mor, lave noget mad, spille nogle spil, se tv sammen og få læste en godnathistorie, siger Janne Bergmann, der er enhedschef i fængslet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Besøgslejligheden er for de indsatte i den åbne del af fængslet. Her kan deres familie komme og overnatte i op til to døgn ad gangen.
Besøgslejligheden er for de indsatte i den åbne del af fængslet. Her kan deres familie komme og overnatte i op til to døgn ad gangen. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Pressede ansatte

Fængslet har i alt 110 ansatte - heraf er 60 fængselsbetjente, og det er ingen hemmelighed, at branchen længe har været i knæ på grund af mangel blandt andet på medarbejdere og alt for meget overarbejde. 

I sidste uge fortalte to ansatte i Jyderup om, hvordan den ene havde fået en lægeerklæring på, at hun ikke længere kunne holde til overarbejdet, mens en prøvebetjent fortalte om en vagtplan med 71 timer på otte dage, en enkelt fridag og så otte dage igen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kvindefængslet i Jyderup er det første af sin slags i Danmark. Samtidig er det helt nyt, at man samler både arresthus, et åbent og et lukket fængsel samme sted.
Kvindefængslet i Jyderup er det første af sin slags i Danmark. Samtidig er det helt nyt, at man samler både arresthus, et åbent og et lukket fængsel samme sted. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Samtlige taler ved dagens indvielse indeholdt da også stor ros til personalet og en anerkendelse af, at de er under hårdt pres. Justitsministeren tilføjede, at de er ved at se på, hvad der kan gøres på området.

-  Det er et utroligt presset fængselsvæsen, vi har. Vi har oplevet et fald i antallet af ansatte og en stigning i antallet af indsatte. Det dur ikke, så derfor er vi netop nu i gang med at forhandle en fireårig aftale for området på Christiansborg, lød det fra Nick Hækkerup.

Om en uges tid regner fængslet med, at der er fuld belægning. Om de 60 fængselsbetjente i Jyderup får flere kolleger, må tiden vise. Indtil videre har det dog kastet en stor fordel af sig, at fængslet nu kun er for kvinder.

- Der dufter bedre, griner Janne Bergmann.