¨

Cykelhold kun for kvinder: - Hvis mændene kan, kan kvinderne også

Nogle af de 35 kvinder, der kører for Hold Q. Det handler om et godt miks af hygge og motion. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Tre kvinder har startet et cykelhold for kvinder i Holbæk Cykelsport. Nu opfordrer de andre klubber til at gøre det samme.

Danmark er kendt som cyklisternes land.

De fleste af os har en cykel, og faktisk er næsten 45.000 af os medlemmer af en cykelklub. Det er god motion for alle, men for hver fem medlemmer i de mange klubber, er de fire mænd, og kun en enkelt kvinde.

Det gælder også her i landsdelen - men i klubben Holbæk Cykelsport har tre kvinder derfor startet et cykelhold kun for kvinder. I løbet af kort tid har 35 kvinder meldt sig til holdet. 

Det der omklædningsrumssnak, som du har med håndbold, det har vi også her. Vi taler om alt muligt, når vi kører afsted

Ann Kristine Bohl, cyklist, Hold Q, Holbæk Cykelsport

- Vi var tre kvinder, som sjældent cyklede sammen i klubben, fordi vi kørte på hver vores hold. Og vi ville gerne køre sammen, og vi ville gerne have flere kvinder til at køre på cykel sammen med os, fortæller en af de tre stiftere af Hold Q, Mie Drost og tilføjer med et grin: 

- Mænd kører på cykel ligesom os, de taler bare ikke så meget. 

Artiklen fortsætter under billedet

Rikke Lønne, 31, blev mor for få uger siden. Baby Mattis er med på turene. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Plads til alle - også babyer 

En af de mange kvinder, der har meldt sig til at køre med Hold Q, er 31-årige Rikke Lønne. Hun er tidligere elitecyklist. For bare syv uger siden blev hun mor - og derfor er den lille med i hjælpebilen. 

- Det giver noget socialt samværd og noget hygge. For mig handler det om at glædes over at komme ud og cykle, og det gør jeg, når jeg kører med tøserne her, fortæller Rikke Lønne og fortsætter: 

- Det er klart, at der også er mere forståelse for, at jeg har en baby, og at jeg er nødt til at holde pause for at give ham mad, siger hun. 

Når kvinderne kører sammen, så er det hyggeligt, og vi snakker. Når mændene kører, går det ret hurtigt op i konkurrence

Mie Drost, medstifter, Hold Q, Holbæk Cykelsport 

Der er ikke kun plads til elitecyklister som Rikke Lønne på holdet. De fleste er motionister, der øjnede chancen for, ja, at køre på cykel på andre præmisser end mændenes. Som 39-årige Ann-Kristine Bohl siger: 

- Kvinder er nok lidt mere overbærende, end mænd er. Jeg tror, at mændene ville være blevet sindssyge af mig, hvis jeg havde siddet og pebet nede bagved, om ikke vi kunne sætte farten ned, siger hun og fortsætter:

- Jeg ville slet ikke turde at køre på et mandehold. De kører stærkt og konkurrerer på en helt anden måde, siger hun, der tidligere har spillet håndbold og er oprigtigt overrasket over, at hun har fundet et tilsvarende fællesskab inden for cykelsporten: 

- Det der omklædningsrumssnak, som du har med håndbold, det har vi faktisk også her. Vi taler om alt muligt, når vi kører afsted, griner hun. 

Artiklen fortsætter under billedet

Rådslagning før turen.  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Kvinder snakker, mænd konkurrerer

Man kan grine af det, men netop samtale er en vigtig del for Hold Q. 

Jeg og de andre synes, det er alletiders. Der er kommet en anden stemning i klubben

Svend-Ole Nielsen, cyklist, Holbæk Cykelsport 

- Når kvinderne kører sammen, så er det hyggeligt og vi snakker og vi kan spare med hinanden. Når mændene kører sammen, eller hvis vi kører med mændene, så går det ret hurtigt op i konkurrence, og hvem kan køre hurtigst, siger Mie Drost, der er glad for, at så mange kvinder har meldt sig til holdet.  

Der er selvfølgelig stadig flest mænd i Holbæk Cykelsport. De er glade for det kvindelige modspil, fortæller 67-årige Svend-Ole Nielsen, der har været i klubben i 20 år: 

- Jeg og de andre synes, det er alle tiders. Der er kommet en anden stemning i klubben, og man er aldrig i tvivl, om hvorvidt Hold Q er kommet hjem fra træning eller ej. Man kan høre dem langt ned ad vejen, griner han. 

Det er ikke første gang, at cykelklubben har forsøgt sig med et kvindehold. Hver gang har det slået fejl:

- Det er, fordi det blev startet af mænd. Det her er startet af kvinderne selv, og det tror jeg, er afgørende for, at det er blevet så stor en succes, siger Svend-Ole Nielsen. 

Opfordring til andre klubber: Lav kvindehold 

Selvom samtale fylder på turene, så får Hold Q trænet. 

- Ork ja. Nogle gange får vi ikke træner så meget, men vi kører jo cykelløb, så der er også intervaller og hård træning på turene, understreger Mie Drost. 

Jeg tror, at mange kvinder bliver lidt paniske ved tanken om at skulle have styr på dæktryk og tænker: Hvad nu hvis jeg punkterer?

Pia Mäkelä, cyklist, Hold Q, Holbæk Cykelsport

Når talen falder på, hvorfor så få kvinder melder sig ind i cykelklubber, falder svarene hurtigt.

- Jeg tror, det handler meget om, at det er mænds cykelløb, vi ser i fjernsynet. Det er først inden for de sidste par år, at vi har fået cykelløb for kvinder. Der har ikke været noget, der talte for, at kvinder skulle cykle. Men selvom vi genetisk måske ikke kan køre så hurtigt som mændene, så er vi ikke dårligere til det end dem, siger Rikke Lønne med et smil. 

Artiklen fortsætter under billedet

Mie Drost er en af de tre kvinder, der har stiftet Hold Q.  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Jeg tror, at mange kvinder bliver lidt paniske ved tanken om at skulle have styr på dæktryk og tænker: Hvad nu hvis jeg punkterer, siger Pia Mäkelä og fortsætter: 

- Men det lærer du stille og roligt hen ad vejen. 

Spørger man om kvindehold er en god ide for andre cykelklubber, falder svaret prompte: 

- Ja! Helt afgjort. Alle sportsgrene burde der da være for begge køn, synes jeg. Altså hvorfor ikke? Hvis mændene kan, kan kvinderne jo også, siger Ann Kristine Bohl. 

Du kan læse mere om Hold Q på Holbæk Cykelsports hjemmeside. Og, ja, der er plads til flere kvinder på holdet. 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App