Coronarestriktioner gør kirker for små - julegudstjenester bliver flyttet til sportshaller

Sportshaller bliver taget i brug til jul, når julegudstjenesterne står for døren. For med afstandskrav forudser kirkerne pladsmangel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Coronapandemien kan få kreativiteten til at blomstre hos mange.

Det gælder ikke mindst folkekirken, som forudser, at særligt afstandskravet kan blive en svær udfordring at løse i kirkerne, når julen står for døren.

quote Jeg ved af erfaring, at det fungerer rigtig godt med at lave kirke i hallen

Jeanette Capion, sognepræst, Kongsted Sogn

For med et krav om, at man skal holde to kvadratmeters afstand til hinanden, hvis man sidder ned i kirken, så er der ikke plads til mange mennesker. Og det bliver et problem i blandt andet Kongsted Sogn i Faxe Kommune, hvor der plejer at møde 6-700 mennesker op til julegudstjenesterne.

- Til hverdag, hvis vi virkelig maser folk ind, er der plads til 250, men juleaften sætter vi stole op overalt. Så der kommer folk virkelig hinanden ved, siger Jeanette Capion, der er sognepræst i Kongsted Sogn.

- Det bliver umuligt i år. Vi må kun være 60 herinde til juleaften, og så skulle vi ud i at holde 10 gudstjenester, hvis det var, at vi skulle gøre plads til alle dem, der plejer at komme. Og det ville ikke kunne lade sig gøre. Den her kirke er 800 år gammel og fredet, så vi må ikke bare gøre almindeligt rent. Vi skal passe meget på, hvordan vi behandler inventaret.

Sognepræst Jeanette Capion.
Sognepræst Jeanette Capion. Foto: Arkivfoto

Derfor fejer kirken nu boldene af banen og tager den lokale hal i brug til julegudstjenesterne. De har de før gjort. Til konfirmationerne i foråret, hvor afstandskravet også blev en udfordring, og her lykkedes det ifølge sognepræsten at skabe den rigtige stemning med den rigtige indretning.

- Jeg ved af erfaring, at det fungerer rigtig godt med at lave kirke i hallen, siger Jeanette Capion.

Coronarestriktioner i folkekirker:

Forsamlingsforbud gælder ikke indendørs

Fra den 26. oktober og fire uger frem lyder det almindelige forsamlingsforbud på 10 personer. Men det forsamlingsforbud er folkekirken undtaget (på nær udendørs aktiviteter, hvis deltagerne ikke sidder ned).

Der er dog alligevel et loft, da folkekirken som alle andre skal overholde det overordnede forbud mod forsamlinger af mere end 500 personer.

 

Afstandskrav og arealkrav gælder

Når du skal til dåb, bryllup eller andre ting i kirken, er antallet af deltagere bestemt af et afstandskrav og et arealkrav.

Hovedreglen er, at der skal være fire kvadratmeter pr. person, hvis man hovedsageligt står op og kan bevæge sig rundt mellem hinanden. Men hvis man hovedsageligt sidder ned, så er det tilstrækkeligt med to kvadratmeter pr. person.

Da størstedelen af folkekirkens arrangementer er siddende, er det altså arealkravet på to kvadratmeter pr. person, der gælder.

Der skal desuden være én meters afstand mellem alle deltagere (målt fra næsetip til næsetip) og to meter, hvis der er sang.

Kirkens medarbejdere og frivillige sørger for at informere om, hvor mange personer der er plads til i kirkerummet og andre lokaler. Det vurderer de ud fra rummets konkrete indretning og mål.

 

Du må sidde tæt med din husstand

Man må gerne sidde tættere sammen, hvis man er fra samme husstand.

Selvom flere personer sidder tættere, må det samlede antal deltagere i forhold til kvadratmeterkravet dog ikke blive overskredet. Gå derfor ikke flere ind i et af kirkens lokaler, end hvad personalet siger er tilladt.

Afstanden fra familie til familie skal stadig overholde kravet om én meter uden sang og to meter med sang.

 

Udendørs aktiviteter (dog ikke begravelser og bisættelser)

Ved bryllup på kirkens græsplæne, gudstjeneste i det fri eller andre udendørs aktiviteter, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned, gælder afstandskravet.

 

Hold øje med information fra din kirke

Retningslinjerne for alle kirker er først og fremmest lavet af Kirkeministeriet i samarbejde med sundhedsmyndighederne.

Det er dog hver enkelt kirkes menighedsråd, der træffer beslutninger om, hvordan de implementerer reglerne. Måske er en mindre kirke nødt til at holde lukket, men lokalerne bliver gjort rent, mens større kirker har åbent som normalt.

Det er derfor en god idé at holde øje med, hvad den enkelte kirke fortæller om corona-retningslinjer. Følg med på kirkens hjemmeside, som du kan finde via sogn.dk.

 

 

Kilde: Folkekirken.dk

Kirke er der, hvor der er mennesker

I Hagested Sogn i Holbæk Kommune står de med samme udfordring. Her må de kun være 24 ad gangen med de nye restriktioner, og de plejer at være langt over 100 på en normal juleaften.

- Traditionen er, at man mødes og lige hilser på sine naboer, hilser på sine venner og man tager hele familien med i kirke. Så i år ville det kun være én fra hvert hus, der kunne komme, og det er ikke rigtigt, siger Dorte Hovmand, der er formand for menighedsrådet i Hagested Sogn.

- Vi vil gerne have, at alle kan få lov at komme til gudstjenesten.

quote Kirke er der, hvor der er mennesker

Dorte Hovmand, formand for menighedsrådet, Hagested Sogn

Selvom man måske ikke tænker på Jesus og Fader Vor, når man går ind i en hal, så er præsterne optimistiske.

- Jeg synes faktisk ikke, at hallen er noget dårligt alternativ, lyder det fra Jeanette Capion.

Mette Frederiksen
Læs også
Nye restriktioner: Mundbind overalt og forsamlingsforbud sænkes til 10 personer
Mette Frederiksen
Læs også
Nye restriktioner: Mundbind overalt og forsamlingsforbud sænkes til 10 personer

- Med de præmisser vi har nu med corona, så ville vi ikke kunne være fælles på samme måde her, som vi kan oppe i hallen. Vi har virkelig gået op i de her restriktioner, og hvis vi implementerer dem alle, så folk med kroniske sygdomme og ældre kan komme i kirke, så kan de faktisk det juleaften i hallen, fordi der kan vi arrangere og indrette rummet, så det er helt sikkert for dem, der også er i risikogruppen at komme til julegudstjeneste. Og det, synes jeg, er vigtigere, end at vi får et smukt rum.

Dorte Hovmand
Dorte Hovmand Foto: Arkivfoto

Og Dorte Hovmand supplerer:

- Kirke er der, hvor der er mennesker. Selvfølgelig er det en idrætshal, hvor vi plejer at spille badminton og håndbold, men jeg tror, at hvis vi gør lidt ved dekorationen og lidt ved indretningen, en masse stole og et alter til præsten, så kan vi godt få noget af det, der plejer at være i kirken til at være herinde også, siger hun.


Nyhedsoverblik