Christina Krzyrosiak stormer frem og sikrer absolut flertal i Holbæk

Socialdemokratiet i Holbæk hiver 19 mandater hjem. Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen inviterer trods aboslut flertal partier til forhandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), kan se frem mod endnu en valgperiode med svimlende opbakning fra vælgerne.

For med en fremgang på 30 procentpoint står hun til absolut flertal med 19 mandater i byrådet. Det står klart med alle stemmerne i Holbæk Kommune talt op.

quote Jeg er så utrolig glad, stolt og rørt

Christina Krzyrosiak Hansen (S)

- Jeg er så utrolig glad, stolt og rørt, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der for få minutter siden blev hyldet af partikammeraterne til stående applaus.

- Det er helt vildt.

Humøret var tårnhøjt hos de unge socialdemokrater i Holbæk.
Humøret var tårnhøjt hos de unge socialdemokrater i Holbæk.

Ifølge Christina Krzyrosiak Hansen er resultatet uventet.

- Jeg kunne godt mærke, der var en god stemning. Men en god stemning kan betyde alt muligt. Jeg havde aldrig nogen sinde regnet med, det var der her, der var resultatet.

Hun understreger, at Socialdemokratiet vil søge en bred konstituering med hende selv som borgmester.

- Det smukke ved kommunal- og lokalpolitik er, at der sidder mange mennesker rundt om bordet. Der er mange forskellige holdninger. Kommunen er jo kæmpestor geografisk, men også holdningsmæssigt. Vi skal kunne repræsentere hele kommunen, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der blev valgt som landets yngste borgmester for fire år siden. 

Fremgang selv i fjendeland

Selv i Regstrup, hvor borgmesteren senest har været i modvind grundet et nyt industriområde, vidner stemmeoptællingen om opbakning til borgmesteren med 42,7 procent af stemmerne på dette valgsted.

Læs også
Borgmester mødt med protester imod erhvervsområde: - Aldrig har ugler i mosen lugtet så fælt
Læs også
Borgmester mødt med protester imod erhvervsområde: - Aldrig har ugler i mosen lugtet så fælt

Fremgangen til Socialdemokratiet sker på bekostning af stort set samtlige øvrige partier med to undtagelser.

Nye Borgerlige opnår med 3,1 procentpoint andenstørste fremgang til 3,1 procent af stemmerne, imens Det Konservative Folkeparti går frem med 1,9 procentpoint til 5,8 procent af stemmerne.

Derimod lider Dansk Folkeparti – der i seneste periode har været nært allieret med Socialdemokratiet – et nederlag på 9,1 procentpoint til 4,3 procent af stemmerne.

Tidligere på aftenen lød meldingen således dystert fra Dansk Folkepartis John Harpøth:

- Jeg kunne frygte, vi bliver helt udslettet i Holbæk Kommune. Det er min frygt. Det havde vi talt om, inden vi gik til valg – at det var det, resultatet havnede på. Det er møghamrende ærgerligt.

Den totale udslettelse fra byrådet udeblev dog, og sidst på aftenen kunne Harpøth sande, at det bliver til et enkelt mandat for partiet, som senest har siddet med fire mandater i kommunalbestyrelsen.

- Det er selvfølgelig altid bedre at have et mandat i Holbæk Kommunalbestyrelse end ikke have nogen. Det er vi selvfølgelig glade for.

Mandaterne for de øvrige partier fordeler sig ifølge den foreløbige optælling med 19 mandater til Socialdemokratiet (hvilket en fremgang på 10) for de øvrige partier som følger:

28BF97E3-A0F5-4A84-BB6A-96E93B5C1406
0 % optalt
Opdateres om 3:00