Bytte bytte frø

Der blev byttet plantefrø i alle afskygninger på Holbæk Bibliotek, da der i dag blev afholdt frøbyttemarked.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Foråret er på vej, og det får de grønne fingre til at krible. Men inden der kan plantes, skal der vælges frø, og det hjalp Holbæk Bibliotek med i dag. Her var der nemlig mulighed for at bytte sig til alle mulige slags plantefrø. 

- Vi vælger at gøre det af flere grunde. For det første vil vi gerne være folkets hus, og for det andet synes vi, at det er enormt sjovt at bytte viden. Og hvis det her ikke er at bytte viden, så ved jeg ikke hvad, siger Mette Madsen, bibliotekar på Holbæk Bibliotek.

Holbæk Bibliotek er gået sammen med foreningerne Frøsamlerne og Praktisk Økologi, der er initiativtagerne bag arrangementet.

- Ideen er, at man kommer med sine frø og bytter dem med nogle andre, som har nogle frø, man synes er spændende. Og så prøver vi i Frøsamlerne at have lidt historie på frøene, så vi ved, hvad det er, hvor de kommer fra, og hvordan de udvikler sig, fortæller Erling Frederiksen fra Frøsamlerne.

Gevinst for smagsløgene

Frøsamlerne har medbragt over 200 forskellige slags frø fra alt lige fra bønner og ærter til eksotiske blomster.

De mange forskellige frø og sorter er et godt alternativ til det, man normalt finder i supermarkedet.  

- Vi synes jo, at det udbud, du kan købe i butikkerne, er meget, meget småt. Hvis du i et supermarked kan købe 10 slags ærter, så har vi måske 50 forskellige slags ærter, siger Erling Frederiksen.   

Og den store diversitet i frøene er også en gevinst for smagsløgene.

- Det du kan købe på markedet er ofte det, der er nemt at dyrke, og ikke nødvendigvis det, der smager bedst. Så man kan få en hel masse gode smagsoplevelser, og det budskab vil vi gerne sprede, fortæller han.

Fortællingen om frøet

De fleste, der slog et smut forbi byttemarkedet, gik langt fra tomhændet hjem, og til mange af frøene fulgte også en unik historie.

- Jeg synes, det er rigtig spændende, og de kommer med nogle gode historier og råd, som man mangler, når man er på planteskole, så det er rigtig godt, fortæller Tina Sejr, som var en af dagens besøgende.   

Med mange af frøene er der fx knyttet en fortælling om, hvem der dyrkede dem oprindeligt.

- Mange af de her stammer jo fra landsorter, som Faster Karens høje spinat, og hvad det nu ellers kan være for noget. Det gemmer vi, så vi har en viden om, hvor de er dyrket, og hvem det er, der har bragt dem ind i foreningen.

Arrangementet bliver gentaget igen på Holbæk Bibliotek i morgen fra 11-17, hvor Frøsamlerne også vil afholde frøkursus og biodiversitetsforedrag.    


Nyhedsoverblik