Brorfelde får 10 millioner til at sætte værksted i stand

To fonde har netop bevilget 10 millioner kroner i alt til Brorfelde Observatorium ved Holbæk. Dermed kan en fredet værkstedsbygning nu sættes i stand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det vælter rent ud sagt ind med fondsmidler til Brorfelde Observatorium syd for Holbæk.

I slutningen af december fik observatoriet fem millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et virtuelt observatorium.

Nu har observatoriet fået henholdsvis fem millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og fem millioner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

De ti millioner kroner skal bruges på en gammel værkstedsbygning, som er ved at forfalde.

Værkstedsbygningen på Brorfelde Observatorium er fra 1954 og er fredet. Med hjælp fra to fonde skal den nu sættes i stand og indrettes med en ny udstilling.
Værkstedsbygningen på Brorfelde Observatorium er fra 1954 og er fredet. Med hjælp fra to fonde skal den nu sættes i stand og indrettes med en ny udstilling. Foto: Brorfelde Observatorium

Bygningen skal restaureres, og indeni skal der laves en ny udstillling og et stort værksted, hvor de besøgende kan udvikle deres egne måleinstrumenter - i tråd med bygningens oprindelige funktion.

- Vi er meget taknemmelige for fondenes uundværlige støtte til at hjælpe os med at udnytte Brorfelde Observatoriums store potentiale. Både som et enestående historisk bygningsværk og som en platform til demokratisering af naturvidenskaben til en bred målgruppe. Og ikke mindst som et sted, der inspirerer børn og unge til at vælge en naturvidenskabelig uddannelsesretning, siger Borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), i en pressemeddelelse.

Det historiske værksted, som der nu er bevilget penge til, åbner efter planen i 2021.

Brorfelde Observatorium