Børn i DR-program tabte sig med Holbækmodellen: Nu er de overvægtige igen

Fire af de fem børn, der i 2012 tabte sig ved hjælp af Holbækmodellen i DR-programmet Generation XL, har taget på igen. Holbækmodellen møder kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire af de fem børn, der i 2012 tabte sig i DR-programmet Generation XL ved hjælp af Holbækmodellen, er igen overvægtige. Eksempelvis har Nanna Søderberg fra Haslev kun holdt sit vægttab i et år, - nu er hun igen overvægtig. 

Holbækmodellen kritiseres skarpt i Jyllands-Posten i disse dage. Modellen bruges i dag i større eller mindre grad i over halvdelen af landets kommuner til at få overvægtige børn og unge til at tabe sig.  

I går fortalte avisen, at der ikke er videnskabelig dokumentation for påstanden om, at modellem får 75-85% af børnene til at tabe sig. 

Tog det hele på igen

Det er lykkedes avisen at finde frem til fire af de fem børn, der var med i Generation XL i 2012, og de har alle fire taget på igen. 

Nanna Søderberg fra Haslev var dengang 11 år gammel og tabte sig 10 kg i løbet af programmet. De 10 kg har hun taget på, samt en del mere.

tykke_paa_vaegt.jpg
Læs også
Har brugt Holbæk-modellen i fem år: Vi ser børn, som trives
tykke_paa_vaegt.jpg
Læs også
Har brugt Holbæk-modellen i fem år: Vi ser børn, som trives

Hun og hendes mor, Pia Søderberg, rejser i Jyllands-Posten kritik af modellen og den manglende opfølgning:

- For mig har modellen slet ikke virket. Jeg har i længden ikke kunnet få implementeret de ting, der blev anbefalet - det har været for svært at praktisere de store ændringer, siger Nanna Søderberg. 

Skal selv fortsætte behandlingen

Børnelæge på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm, står bag modellen. Han siger i dag til avisen, at det er forventeligt, at deltagerne tager på, hvis de stopper med at følge Holbækmodellen.

- Det er helt analogt med, at fortsætter man ikke med behandlingen hos en patient med diabetes, epilepsi eller astma, så vil disse patienter akkurat forværre deres sygdomsgrad, siger Jens-Christian Holm.