¨

Børn får normalt blodtryk igen med Holbæk-metode

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Indsatsen overfor overvægtige børn efter Holbæk-metoden løser ikke kun problemer med fedme, men er med til at fjerne risiko for livsstilssygdomme i voksenlivet.

Det er ikke kun børns overflødige kilo, den særlige Holbæk-metoden kan få styr på. Blodtrykket kommer også på plads. Og sundhedsplejersker og diætister Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Stevns, Hedensted, Horsens, Kolding og Vejle Kommuner får lige så gode resultater, som Holbæk Sygehus' børneafdeling, når de behandler overvægtige børn og deres familier med samme tilgang.

Det skriver SN.dk.

- Det er virkeligt væsentligt, for forhøjet blodtryk eller et forstadie til forhøjet blodtryk allerede i barndommen er en stærk risikofaktor for at udvikle hjertesygdomme i voksenlivet, siger overlæge Jens-Christian Holm, der er leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.

Det er ham, der har udviklet den særlige Holbæk-metode. Den går kort fortalt ud på at anerkende, at overvægt skal behandles som en sygdom. Desuden skal hele familien inddrages, hvis et barn skal tabe sig. Ansvaret for behandlingens succes skal blive på den professionelles banehalvdel.

- Mange forhold omkring overvægt er uden for patientens kontrol. Kroppen har et hormonsystem, der altid vil kæmpe for at komme tilbage til tidligere fedtmasse, har Jens-Christian Holm tidligere forklaret sn.dk.

De nyeste resultater er netop offentliggjort i det internationale lægefaglige tidsskrift »Journal of Human Hypertension«.

Blandt børnene med forhøjet blodtryk eller forstadie til forhøjet blodtryk havde 29 procent fået det normaliseret efter et års behandling. Jo mere børnene tabte sig, des mere faldt blodtrykket.

Lige over tusind børn i indgår i undersøgelsen. 52 procent havde forhøjet blodtryk eller forstadier til forhøjet blodtryk ved projektets start.

74 procent af deltagerne i det kommunale projekt tabte sig eller fastholdt vægten, mens de voksede i højden.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App