Borgmester til møde på Christiansborg om frihedsforsøg: - I skal bakke op om skolerne

Christina Krzyrosiak Hansen (S) var onsdag til møde med en række folketingspolitikere om frihedsforsøget på skoleområdet, som går i gang til august.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi er utroligt glade for at være en del af det her projekt, det er de også på vores skoler.

Sådan lød det fra Christina Krzyrosiak Hansen (S), da hun onsdag holdt møde med Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg.

Holbæk Kommunes borgmester var sammen med Esbjergs borgmester blevet bedt om at fortælle om nogle af de overvejelser, der bliver gjort i de to kommuner, nu hvor deres folkeskoler bliver fritaget fra en masse bureaukrati og lovkrav fra næste skoleår, det såkaldte frihedsforsøg.

- Jeg fortalte politikerne, at det for mig er vigtigt at sende et signal til skolerne i Holbæk Kommune om, at vi gerne vil have, at der sker noget, men at de ikke skal føle, de har travlt, siger den socialdemokratiske Holbæk-borgmester.

Det tre-årige frihedsforsøg på folkeskoleområdet, som statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede i sin åbningstale i oktober sidste år, er i høj grad lagt ud til de enkelte skoler i Holbæk Kommune.

Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole
Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

Når de ikke behøver skynde sig, er det fordi Christina Krzyrosiak Hansen (S) godt ved, at skolerne i øjeblikket også er ved at omdanne fire store skoleenheder til 11, og samtidig har kommunalpolitikerne vedtaget at ændre den model, kommunen tildeler penge til skolerne på. Så der er nok at se til.

- Det er vigtigt for mig, at skolerne har ejerskab til det her projekt, og at de laver noget, de bliver glade for.

Holbæk Kommune er én af de syv udvalgte kommuner, der skal deltage i frihedsforsøget. Her vil kommunen blive sat fri på folkeskoleområdet i tre år. Til det sagde Mette Frederiksen i sin åbningstale:

- Noget helt grundlæggende skal stadig gælde: At undervisningen er gratis, at eleverne går til folkeskolens afgangseksamen – den slags. Men det meste andet? Her må reglerne vige. Det gælder minimumstimetal, elevplaner, klasselofter, nationale test – for bare at nævne nogle af de allersværeste eksempler. Ikke fordi, det er dårlig lovgivning – ikke fordi, det er forkerte hensyn, men fordi vi skal turde lægge ansvaret ud lokalt.

Efter statsministerens åbningstale, hvor hun præsenterede frihedsforsøget for blandt andet Holbæk Kommune, var det en positiv borgmester TV2 ØST interviewede ved Christiansborg. Se eller gense indslaget her:

Inddrager forældre, elever og personale

Ingen af skolerne i Holbæk Kommune har lagt sig fast på hvilke ændringer, de vil lave endnu.

- Jeg kender til nogle af ideerne og takterne ude på skolerne, men jeg siger ikke noget endnu, siger Christina Aalling Wolff, som er programleder for frihedsforsøget i Holbæk Kommune

Det er op til de enkelte skoler at beslutte, hvad de vil ændre på den hverdag, de kender. Alle er i en eller anden form i gang med at inddrage forældre, personale og elever i processen.

Læs også
Fire kæmpeskoler bliver til 11 selvstændige skoler
Læs også
Fire kæmpeskoler bliver til 11 selvstændige skoler

- Det er meget forskelligt, hvordan skolerne griber det an. Nogle har startet involvering som en drøftelse i skolebestyrelsen, nogle har indkaldt eleverne i elevrådet. Nogle har talt med nogle enkelte klasser om det, men alle skoler er i gang med at involvere medarbejderne i gode processer i planlægningen af de kommende tre år, siger programlederen.

- Jeg oplever et overvældende og stort engagement fra skolerne. De griber det utrolig energisk an, siger Christina Aalling Wolff.

Borgmester bad om opbakning

Det vil formentlig være meget forskelligt, hvad de enkelte skoler ender med at kaste sig ud i. For Holbæks borgmester er det dog vigtigt, at folketingspolitikerne bakker op om skolernes idéer. Det sagde hun til dem på dagens møde.

Læs også
Hans flyttede med arbejdspladsen til Lolland: - Der er frisk luft, fred og ro
Læs også
Hans flyttede med arbejdspladsen til Lolland: - Der er frisk luft, fred og ro

- Jeg har brug for, på vegne af skolerne, at de på Christianborg har tillid til, at vi godt kan håndtere den her opgave. Og ro i maven, når der er en skole, der gør noget, som de ikke synes om. De skal lade være med at gå i pressen og sige: det var dårligt. De skal vise os, at de stoler på, at der er en mening med det, fortalte Christina Krzyrosiak Hansen (S) efter mødet.

- Nu giver vi skolerne den her frihed, og så skal de have lov til at prøve sig frem.

Den opfordring blev ifølge borgmesteren modtaget positivt.

- De smilte og sagde, at det ville de gøre deres bedste for.



Nyhedsoverblik